Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Superhrana za ljepotu i zdravlje

Još samo malo i stiže proljeće! Krošnje stabala već su procvjetale, a u nama cvjeta ideja ljepote i zdravlja.

Kako tu ideju sprovesti u djelo?

Dozvolite da pomognemo!

Ovog proljeća odjenite najljepše haljine i s ponosom pokažite blistavu, njegovanu i predivnu kožu!

Brojna istraživanja su potvrdila da je koža ogledalo onoga što se događa u našem tijelu. Ona se zacrveni kada nam je vruće, blijeda je kada smo bolesni, a sklona je nečistoćama i iritacijama kada je tijelo pod stresom, infekcijom, alergijom te kada u njega ne unosimo potrebne nutrijente.

Da bi naša koža bila predivna i blistava potrebna nam je njega izvana i iznutra!

Ovim člankom upoznat ćemo vas sa biljkama I njihovim uljima koja spadaju u superhranu. Nenadmašive hranjive vrijednosti 4 predivna ulja vašem će organizmu pružiti potrebne nutrijente, što će se svakako odraziti i na vašu kožu.

Ova superulja su odraz bogatstva i jedinstvenosti prirode.

Upoznajte ih, prigrlite ih & uživajte u njihovim blagodatima.

Čudesna hrana

Drevni Egipćani su 1500 god. prije Krista znali da hrana može utjecati na zdravlje i bolest, a iz Hipokratovih djela saznajemo da su liječnici tog doba dobro poznavali utjecaj hrane na naše zdravlje.

Hrana i odnos prema hrani se posljednjih desetljeća drastično promijenio. Količinski jedemo više, no nutritivno gledano vrijednost hrane koju unosimo nije niti približna onoj sa sredine prošlog stoljeća.

Sve do 1940. godine uživali smo zapravo u pravoj hrani, jer nije bilo umjetnih gnojiva, pesticida i antibiotika. Poslije Drugoj svjetskog rata umjetna gnojiva, nitrati i fosfati, polako su postali naša realnost. Tako se s vremenom, uvođenjem stalno novih načina prerade hrane, stvorio potpuno novi pojam “prazna hrana” ili rafinirana hrana degradiranog nutritivnog sadržaja, koja ni izdaleka ne može podmiriti sve dnevne potrebe čovjeka. (Kulier, 2001.)

Rafinirana hrana sastavni je dio prehrambenih navika većine stanovnika zemalja zapadnog svijeta i zemalja u razvoju.

Pod pojmom rafinirane hrane podrazumijevamo hranu kojoj su dodane umjetne supstance poput hormona, aditiva, konzervansa s ciljem izmjene ili uništenja prirodnih enzima, masnih kiselina, vitamina i minerala. Glavni cilj rafiniranja hrane je produljenja roka trajanja, pojačavanje okusa, prilagodbe viskoznosti i konzistencije.

Suprotno tome, cjelovita hrana je jednostavna. Ona nije podvrgnuta agresivnim kemikalijama, aditivima, ona se konzumira u izvornom, prirodnim obliku.

Znanstvenici procjenjuju da je manje od 15% današnjih bolesti uzrokovano naslijeđem; primarni razlozi zapadnjačkih bolesti pronalaze se u životnom stilu i prehrani.

Rafinirana hrana organizmu ne daje potrebne vitamine, minerale, nutrijente, esencijalne masne kiseline pa time ni regeneracijske mogućnosti koje smo nekada imali od nerafinirane, čiste, prave hrane.

Rafinirana hrana je izuzetno bogata šećerima, umjetnim mirisima, aromama, zgušnjivačima i brojnim drugim kemikalijama. S druge strane iz takve hrane su uklonjene skoro sve hranjive tvari.

Tako se, na primjer, prilikom procesa rafiniranja cjelovitog brašna u bijelo brašno uklanja 80% svih minerala, 90% svih vitamina te gotovo sva vlakna.

Zapravo se jedan komad bijelog kruha svodi na nutritivnu vrijednost jedne žlice šećera!

Za normalno funkcioniranje naša tijela moraju imati pristup raznim hranjivim sastojcima iz kojih će crpiti energiju, održavati snažan imunološki sustav te hraniti sve stanice organizma…

Kada hrana koju konzumiramo tijelu ne daje dovoljno hranjivih supstanci ono koristi vlastite zalihe vitamina, enzima i minerala. Rezultat? Izdržljivost, vitalnost, potencija, mogućnost razmišljanja, koncentracije počinju opadati, dolazi do hormonalnih disbalansa te raznih drugih stanja. Naša vitalnost ne može više držati tempo s našom svakodnevicom.

Konzumiranje neprerađenih namirnica bogatih škrobom i vlaknima poželjno je zato što struktura takvih namirnica zahtijeva dugotrajniju probavu tijekom koje glukoza kontinuirano dolazi u krv te se iz nje prenosi u tkiva. Na taj način osigurava se dugotrajniji osjećaj sitosti i sprječava naglo povišenje koncentracije glukoze u krvi, koje nastaje probavom visokoprerađenih ugljikohidrata kao što su konzumni šećer i bijelo brašno.

Budući da su stručnjaci postali svjesni deficitarnosti hrane, počeli su u nju dodavati suplemente. Tu je čovjek doveo sebe do apsurda: prvo rafiniranjem uklanja dragocjene sastojke s namirnica, a kasnije te iste sastojke vraća na umjetan način! (Kulier, 2001)

Kako bi očuvali zdravlje i vitalnost važno je prepoznati nužnost brige o tome što unosimo u naš organizam i što nanosimo na našu kožu.

Naš organizam je cjelovit i niti jedan njegov dio nije neovisan od drugoga.

Naime, sve što unosimo putem hrane postaje vidljivo na našoj koži. I u drugom smjeru jednako tako – sve što nanosimo na našu kože odražava se i dopire do svih stanica našeg organizma.

Da li ste znali da sve što namažete na kožu direktno ulazi u vaš organizam i isto je kao da ste taj sadržaj namazali na kruh i pojeli???

Superhrana

Superhrana je pojam koji se koristi za biljke koje su posebno bogate fitokemikalijama i drugim nutrijentima te pružaju zdravstvenu korist veću od drugih biljaka.

Većina biljaka koje su proglašene superhranom se već stoljećima primjenjuju u domicilnim kulturama područja iz kojeg potječu. Sve veći broj znanstvenih istraživanja potvrđuje zdravstvene blagodati superhrane.

Neke od osnovnih karakteristika superhrane su oslobađanje tijela od toksina, poboljšanje probave, podizanje imuniteta organizma, čišćenje krvi, zaštita jetre i bubrega, te neutraliziranje slobodnih radikala koji mogu oštetiti tijelo do razine svake stanice njezine strukture.

Biljke proglašene superhranom su obilat izvor čistih proteina, vitamina, minerala, enzima, antioksidanasa, dobrih masnoća, essencijalnih masnih kiselina i drugih nutrijenata koji omogućavaju kompletniju i bogatiju ishranu.

Ono što karakterizira superhranu je činjenica da određenih nutrijenata imaju u zavidnom ili neobično visokom udjelu. Poseban značaj u očuvanju zdravlja zauzimaju esencijalne masne kiseline i antioksidansi.

Esencijalne masne kiseline

Masti u organizmu služe kao izvor energije, izgrađuju stanične membrane i hormone, daju osjećaj sitosti te su medij vitaminima topivim u mastima, pa su stoga neizostavni dio uravnotežene prehrane.

Masti sadrže masne kiseline koje mogu biti esencijalne i neesencijalne.

Neesencijalne masne kiseline su one koje se mogu sintetizirati u organizmu iz drugih masnih kiselina pa nije nužno da se unose u organizam pojedinačno.

Esencijalne masne kiseline su nužne za zdravo funkcioniranje našeg organizma. Budući da ih naše tijelo ne može samostalno proizvesti potrebno ih je unositi prehanom.

Omega-3 i Omega-6 su višestruko nezasićene esencijalne masne kiseline koje igraju ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija organizma i kože.

Hrana bogata Omega -3 masnim kiselinama štiti organizam od srčanih i kardiovaskularnih bolesti, a njihovo pozitivno djelovanje očituje se i kod alergija te artirtisa. Omega 3 masne kiseline igraju značajnu ulogu i u inhibiciji upalnih stanja kože pa su odličan dodatak prehani kod dermatitisa, akni i drugih kožnih oboljenja.

Esencijalne masne kiseline su važni elementi u izgradnji staničnih membrana, pa pomažu stanicama zadržati vodu, eliminirati toksine i potaknuti cirkulaciju.

Istraživanja su potvrdila da su dermalna aplikacija i oralna konzumacija učinkoviti načini unosa esencijalnih masnih kiselina u kožu i organizam.

Antioksidansi (vitamin C, E, selen)

Brazilski orah je izrazito bogat selenom

Antioksidansi su nutrijenti (vitamini i minerali) i enzimi (proteini u organizmu) koji doprinose prevenciji i uklanjanju oštećenja na tkivima u organizmu.

Antioksidansi djeluju na način da usporavaju ili preveniraju utjecaj slobodnih radikala. Slobodni radikali započinju proces oksidacije koji može dovesti do disfunkcija stanica kože, preuranjenog starenja, dermatitisa i drugih zdravstvenih komplikacija.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans, pomaže smanjiti oksidativni stres u tijelu. Igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, važnog proteina koji kožu čini podatnom i čvrstom.

Vitamin E

Vitamin E je jedan od ključnih vitamina potrebnih za zdravu kožu. Štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala uzrokovanih zagađenjem, pušenjem, procesuiranom hranom.

Selen

Selen je važan mineral koji je odgovoran za očuvanje čvrstoće i elasticiteta kože. Omogućava bolju apsopciju vitamina E i poboljšava njegovo antioksidativno djelovanje.

Hrana & koža

Hrana koju konzumiramo utječe na zdravlje naše kože

Koža je naš najveći organ i igra nezamjenjivu ulogu u zaštiti organizma od vanjskih utjecaja.

Na našoj koži se odražavaju, kao u ogledalu, unutarnji procesi organizma. Ukoliko postoji infekcija, alergija, povišena temperatura sve se to može vidjeti na koži.

Dakle, ako je organizam zdrav iznutra i koža je zdrava. Ukoliko nedostaju nutrijenti za optimalno funkcioniranje organizma to se takođe manifestira na koži.

Zdravlje kože je izuzetno bitno ne samo zbog izgleda već i zbog velikog broja funkcija koje obavlja za naše tijelo.

Koža šiti tijelo od virusa i bakterija kojima smo svakodnevno izloženi. Zdrava koža, izložena suncu, sintetizira vitamin D koji je ključan za mnoge tjelesne funkcije. Ima termoregulacijsku funkciju, štiti tijelo od dehidracije te omogućava osjet topline, hladnoće i boli.

Sve ove funkcije nesmetano obavlja zdrava koža.

Ukoliko je koža oštećena, dehidrirana ili pothranjena ona je sklona infekcijama, prodoru bakterija, virusa te nije u mogućnosti obavljati sve neophodne zadaće.

Potrebno je razviti svijest da je zdrava i njegovana koža prije svega pitanje zdravlja, a onda i ljepote.

Od iznimnog značaja su naravno ulja i serumi koje nanosimo na kožu, no ključnu ulogu igra hrana i voda koju unosimo u organizam.

Uravnotežena prehrana bogata proteinima, kvalitetnim nezasićenim masnim kiselinama, nerafiniranim ugljikohidratima, antioksidansima i brojnim drugim nutrijentima igra vitalnu ulogu za zdravlje kože.

No, današnji način prehrane, u kojem prevladavaju zasićene i transmasne kiseline, rafinirani šećeri te procesuirani rafinirani ugljikohidrati, kožu čini beživotnom, blijedom, sklonu iritacijama i upalama. Ovakav način prehrane mijenja kemiju organizma te dovodi do raznih deficita zdravih nutrijenata i suficita nezdravih sastavnica.

Cjelovite namirnice, s druge strane, su namirnice u svojem izvornom, neprerađenom obliku, iz kojih preradom nisu izdvojeni hranjivi sastojci te koje u sebi nose vitalnost.

Ljudski organizam predstavlja savršenu cjelinu i kao takav lakše prepoznaje i koristi hranjive sastojke koji potiču od cjelovitih, prirodnih namirnica.

Nasuprot tome rafinirane, necjelovite namirnice, su veliko opterećenje za naš organizam, stoga tijelo ulaže veliku količinu energije u njihovu eliminaciju.

Rafinirana hrana, puna umjetnih aditiva i lišena potrebnih nutritivnih vrijednosti, je s našim tijelom nekompatibilna. Organizam nema mehanizme metabolizma takve vrste hrane, pa ih skladišti u tijelu, dok s vremenom ne počnu uzrokovati razne smetnje i probleme.

Srećom, veličanstvena priroda je posebne biljne vrste nagradila zavidnim nutritivnim sastavom. One su najkoncentriraniji prirodni izvor minerala, enzima, antioksiadanata koje naše tijelo prepoznaje i lako apsorbira – one su superhrana.

Ulja dobivena iz superhrane obiluju ključnim nutrijentima potrebnim za zdravu i blistavu kožu. Upravo zbog toga su idealan dodatak prehrani i tretmanima ljepote.

Ulje koja su superhrana za našu kožu i tijelo

Chia ulje

Chia ulje se dobiva hladnim tiještenjem chia sjemenki koje su zbog visokog udjela nutrijenata dobili zasluženi naziv superhrane.

Zbog iznadprosječno visokog udjela antioksidanata, proteina, vitamina i minerala savršen je dodatak uravnoteženoj prehrani ali i idealna njega izrazito suhe kože.

Visoki udio Omega-3 masnih kiselina pomaže u izgradnji kolagena i elastina – sastojaka koji podržavaju strukturu kože i održavaju mladenački izgled. Također omega-3 masne kiseline su zaslužne za intenzivnu hidrataciju kože što utječe na manju vidljivost bora.

Ulje chia sjemenki je odličan izvor alfa lipoične kiseline koju se još naziva i “antioksidansom nad antioksidansima” Smatra se idealnim antioksidansom jer lako neutralizira slobodne radikale, te stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih pa je njihovo djelovanje multiplicirano.

Ulje chia sjemenki dokazano djeluje kod izrazito suhe kože, zbog visokog udjela vitamina B3 i cinka djeluje protuupalno, smanjuje stvaranje masnoće na koži i time dobro djeluje na akne.

Komzumacijom ulja chia sjemenki u tijelo se unose blagodatne Omega-3 masne kiseline koje su ključne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti te upalnih stanja kože poput dermatitisa.

Chia sjemenke imaju:

10 x više Omega-3 masnih kiselina od lososa,

9 x više anitoksidanata od naranče,

4 x više željeza od špinata,

5 x više kalcija nego punomasno mlijeko,

15 x više magnezija od brokule.

Koliko zdravlja stane u ove malene sjemenke!

Acai

Acai drvo je palma koja može dosegnuti visinu od 15 -25 m. Često je potrebno 4-5 godina kako bi palma počela davati jestive, nutrijentima bogate, bobice. Potrebno je oko 200 kg pulpe kako bi se proizvela 1 l ulja Acai-ja.

Acai bobice su bogate esencijalnim Omega-3, Omega-6 i Omega-9 masnim kiselinama.

Acai ulje također sadrži mnoge vitamine poput vitamin B1, B2, B3 te vitamina C.

Zavidan nutritivni sastav samo je dio razloga zašto su acai bobice proglašene superhranom.

Nenadmašiva vrijednost acai ulja je njegovo snažno antioksidativno djelovanje. Acai ima daleko veće antioksidativno djelovanje od garcinije, šljiva, brusnica i nara. Točnije ima najvišu antioksidativnu vrijednost (ORAC) od svih jestivih plodova na svijetu.

Ovako snažno ulje idealno je za bogate anti age serume te formulacije za regeneraciju kože nakon sunčanja. Dubinski hidratizira i vraća koži elasticitet.

Oralnom primjenom, zbog visokog udjela antioksidanata, idealna je potpora u kurama detoksifikacije organizma.

Maracuja

Maracuja je egzotična biljka Amazone s predivnim cvijetom koji oduzima dah.

Hladnim prešanjem sjemenki ploda marakuje dobiva se raskošno ulje impresivnih karakteristika.

Ulje maracuje je bogato linolnom kiselinom koja igra ključnu ulogu u održanju zdravih funkcija kože.

Ulje je također bogato polifenolima pa ima “anti stress” učinak na kožu. Može ga se koristiti kao zamjena za noćnu hidratantnu kremu. Naime, tijekom noći se dioba stanica odvija do deset puta brže nego što je to slučaj po danu. Stare stanice se tim procesima odstranjuju a ošetećene regeneriraju. Koža se tijekom noći obnavlja a hranjivo ulja marakuje podupire i pospješuje ovaj prirodni proces.

Ulje marakuje djeluje energizirajuće na kožu. Visok udio vitamina C pospješuje sintezu kolagena te posvjetljuje ten. Ovaj snažan prirodni eliksir ima anti age učinak te pruža trenutnu hidrataciju bez osjećaja masnoće na koži.

Ulje marakuje se tradicionalno koristilo za ublažavanje napetosti te kod stanja nervoze i nesanice.

Brazilski orah

Brazilski orah je plod jedne od najviših biljaka na svijetu, dolazi iz područja Amazone.

Jedna od glavnih osobina brazilskog oraha je da u svom sastavu sadrži gotovo nevjerojatnu količinu selena, koji se inače može naći u vrlo malo broju namirnica. Selen potiče rad štitne žlijezde i vrlo je snažan antioksidans pa je izuzetno dobro ulje i za dermalnu i oralnu primjenu. Adekvatan unos selena u organizam štiti od srčanih oboljenja, ciroze jetre.

Ulje brazilskog oraha je izuzetno bogato skvalenima, zbog čijeg visokog udjela kožu hidratizira ali na njoj ne ostavlja mastan trag.

Ima jedan od najviših prirodnih koncentracija fitične kiseline, prirodni antioksidans biljke, koja se koristi kao agens za izbjeljivanje kože. U kombinaciji s uljem maracuje može se primjenjivati kod hiperpigmentacije.

Ulje brazilskog oraha ima iznenađujuće laganu teksturu, brzo se upija, izvrsno hrani i hidratizira kožu.

Izvrsno djelovanje ima i na oštećenu, suhu i beživotnu kosu. Zbog visokog udjela Omega-3 masnih kiselina kosi daje sjaj i mekoću te ju dubinski regenerira.

Oralnom primjenom ulja brazilskog oraha se u tijelo unose vrijedne Omega 3 masne kiseline koje su odlične za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog udjela selena tradicionalno se koristi za regulaciju rada štitne žlijezde.

Bogati anti age uljni serum

Nahranite i obnovite vašu kožu 100% prirodnim anti age uljnim serumom.

Ulje Maracuje (Passiflora edulis) 35 ml

Ulje Acai (Euterpe Oleacea) 35 ml

Chia ulje (Salvia hispanica) 40 ml

Bogati uljni serum kod hiperpigmentacije kože

Ulje Maracuje (Passiflora edulis) 47 ml

Ulje Brazilskog oraha (Bertholletia excels) 50 ml

Eterično ulje Limuna (Citrus limonum) 50 kapi

Sandal (Amyris Balzamifera) 50 kapi

 

Počastite vašu kožu i tijelo ovim super hranjivim uljima. Uživajte u raskoši i bogatstvu prirode!

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin