Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Snaga žene i prirode – 6 receptura za žensko zdravlje

Posljednjih se desetljeća dinamika života drastično promijenila. Danas živimo brže, intenzivnije i stresnije nego ikad. Međutim, najintenzivnija promjena dogodila se ženama. Ne tako davno (1971.g. u Švicarskoj žene dobivaju pravo glasa) žene su se borile za osnovna ljudska prava, željele su se emancipirati i participirati u svim segmentima države i društva. Polako ali sigurno u tome i uspijevaju, druga krajnost tog uspjeha jest veća odgovornost i ogromna količina obveza koje su se sručile na pleća zaposlenih žena i majki. Pogotovo su izložene samohrane majke.

U takvom zahtjevnom življenju, žene, da bi ostale „na visini zadatka“, često pate od posljedica stresa, a on snažno utječe na hormonalni disbalans. Svaki hormonalni disbalans direktno utječe na emocije, odnosno unutarnji osjećaj zadovoljstva i sreće.

Nadalje, društvu u kojem živimo izuzetno vrednuje racio i gotovo se isključivo na njega referira, emocije nisu poželjne, a žene su vrlo emocionalna bića. Bez obzira na našu kulturološku uvjetovanost emocije su dio nas, vrlo važan dio. Bez osjećaja ne bismo bili ljudi.

Svaka misao, ideja ili emocija koja se pokrene i producira unutar našeg bića gotovo istovremeno pokreće vrlo intenzivne biokemijske reakcije koje po svojoj kvaliteti utječu na našu unutarnju «mikroklimu», odnosno donose nam osjećaj ugode ili neugode. Um i tijelo povezani su imunološkim, endokrinim i inim sustavima. Tijelo i um su cjelina.

Potisnute, nepriznate i neproživljene emocije predstavljaju problem za naše zdravlje u najširem smislu riječi.

Vrlo su visoki standardi koje je društvo postavilo pred žene, jedan od njih je pojam ljepote, vitkosti i mladosti. Zbog ovakvih rigidnih kriterija, nažalost, djevojke i žene ne prihvaćaju vlastito tijelo, a često ga se i srame.

U provedenom istraživanju, odrasle žene su pitane da li bi promijenile nešto na svom tijelu kada bi imale čaroban štapić. Skoro sve su odgovorile potvrdno. Suprotno odgovorima odraslih žena djeca su se čudila pitanju te su većinom odgovarala da ništa ne bi mijenjala na sebi, osim što su poneki od njih poželjeli, na primjer, imati krila. Istraživanjem je dokazano da je naše viđenje sebe stečeno i kulturološki uvjetovano.

Zbog emocionalnih boli i potisnutih osjećaja, te raznih frustracija, žene su vrlo sklone šećeru i slatkišima kako bi potakle stvaranje serotonina, tzv. hormona sreće. Međutim, prekomjernim unosom ugljikohidrata i šećera pogodujemo enormnom rastu gljivice candide. Kandidijaza je najčešća gljivična infekcija koja se kod žene javlja u rodnici ili ustima, a vrlo se lako prenosi na spolnog partnera, bez obzira ima li on simptome ili ne.

Jedna od faza psihosocijalnog razvoja čovjeka po Eriksonu, koja traje od 25-65 godine, jeste faza produktivnosti u kojoj bi svaka osoba trebala postići svoj zenit, razviti svoje stvaralaštvo i uspjeh. Međutim, društvo smo koje priznaje i vrednuje mladost, ali ne mudrost, iskustvo i kvalitete koje donosi zrelost.

Strah od prolaznosti i kraja života prisutan je u oba spola, no izražajniji kod žena. Navedena ograničavajuća uvjerenja odražavaju se i kroz smetnje u menopauzi, kao posljedica hormonalnog disbalansa. Na primjer, valunzi su živčano-endokrini problem koji se pogoršava stresom.

Hormonalni disbalans može dovesti do problema sa štitnjačom, neredovitog ili produženog menstrualnog ciklusa (amenoreja i dismenoreja), vegetativne iscrpljenosti, suhe kože, emocionalnih amplituda – česte promjene raspoloženja, te pogoduje vaginalnim problemima od kojih su najčešći vaginalne infekcije, policistični jajnici, bolne ovulacije i menstruacije, jaki PMS, problemi u menopauzi, rak dojke ili grlića maternice, miomi, HPV i ostale virusne infekcije te drugi.

Uslijed bakterijske infekcije propisuje se antibiotska terapija, posljedično, medikament oštećuje patogene mikroorganizme ali također i one dobre koji žive, npr. u našim crijevima ili vaginalnoj flori. Uslijed poremećene ravnoteže mikroflore često dolazi do gljivičnih infekcija.

Zbog istog razloga, poremećaja mikroflore i oslabljenog imuniteta, dolazi i do HPV-a te raznih drugih infekcija.

Iscjeljenje prirodnim putem

Srećom tijelo ima urođenu mudrost i sposobnost samoiscjeljenja. Naša tijela se neprestano obnavljaju, u roku 6 mjeseci izmjene se sve stanice u našem tijelu.

Osim toga žene imaju sreću što se njihovo tijelo prirodno čisti u ritmovima, mjesečnicom. Za vrijeme menstrualnog ciklusa dolazi do fizičkog, ali i emocionalnog čišćenja. Žene su u tom periodu vrlo osjetljive, melanholične, ….

Dr. Christiane Northrup, ginekologinja i klinička docentica ginekologije i porodništva na Medicinskom koledžu Sveučilišta Vermonta, u svojoj knjizi „Žensko tijelo, ženska mudrost“, spojila je konvencionalnu medicinu sa prirodnim načinima liječenja te moći iscjeljenja koja se nalazi u svim ljudima. Primijetila je da se učestalost bolesti povezanih sa stresom, od PMS-a do osteoporoze, mogu značajno smanjiti ukoliko se za vrijeme mjesečnog ciklusa žene posvete svom prirodnom bioritmu. Normalno je da u vrijeme menstruacije žene imaju manje energije, da su introvertnije, dok su za vrijeme ovulacije ekstrovertnije, imaju puno više energije, kreativnije su.

Jedna od nužnosti koja se nameće jest da prihvatimo sami sebe, da shvatimo svoje želje i potrebe i napravimo samo one kompromise koji nas ne degradiraju kao osobe. Isto tako potrebno je preispitati vlastita uvjerenja i odbaciti ona koja nam štete. Naučimo osluškivati tijelo i njegove potrebe. Da li smo preumorne, da li pokušavamo zadovoljiti sve oko sebe, a sebe zanemarujemo, da li si priznajemo vlastitu vrijednost, da li negiramo sebe, da li si dajemo lažne kvalitete koje u stvarnosti ne posjedujemo??? Neprocjenjivo je da si iskreno odgovorimo na pitanja koja su nam važna i odluke provedemo u djelo.

Osjetiti tugu je uredu kao i osjetiti radost, ako smo tužni i želimo isplakati taj osjećaj dopustimo si i plačimo. Plakanje je jedan od načina da se tijelo oslobodi toksina i napetosti.

Djeca otpuštaju emocije prirodno i odmah, kasnije ih autoriteti uče kontroli i nijekanju, jer naša kultura potiče kontrolu emocija.

Prehrana

Pravilna prehrana je jako bitna. Hrana bogata kvalitetnim i cjelovitim nutrijentima snažno utječe na sveopće zdravlje pa i na zdravlje ženskih organa.

Preporučuje se smanjiti mliječne proizvode ili ih u potpunosti izostaviti iz prehrane zbog stvaranja sluzi u tijelu, unos rafiniranih ugljikohidrata, rafiniranih šećera i brašna, transmasnih kiselina (rafinirana ulja, margarin, biljna mast), ograničiti potrošnju mesa i jaja, suhomesnatih proizvoda i prerađevina, smanjiti unos kofeina. Logično pitanje jest: A što jesti? Osnovno je odlučiti svjesno birati hranu koja je zdrava i ukusna, za nas. Takva hrana se većinom sastoji od kvalitetnog povrća, voća, žitarica, grahorica, kvalitetnog mesa koje nije puno aditiva, boje, hormona, konzervansa.

Preporuča se vježbati (može i šetnja) 20 minuta svakog dana, boraviti na svjetlosti punog spektra, smanjiti stres, te svakog dana posvetiti sebi sat vremena.

Dodaci prehrani

Žena za svoje zdravlje mora unositi u tijelo dostatnu količinu esencijalnih masnih kiselina te vitamina C, vitamina B6 i magnezija.

Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su organska ulja boražine, noćurka i lana.

Dea Flores organsko, hladno prešano ulje boražine je bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama, omega 6, koje dobro djeluje kod hormonalnog disbalansa. Boražina je ulje izbora za simptome predmenopauze i menopauze, te kod bolnog PMS-a. Koristi se kod izostanka menstruacije, policističnih jajnika, mioma i sličnih tegoba.

Dea Flores organsko, hladno prešano ulje noćurka je izrazito dobro kod problema kao što su mastopatije. Koristi se i preventivno i kurativno. Također je dobro protiv cisti i ostalih ginekoloških tegoba.

Dea Flores organsko, hladno prešano ulje lana je iznimno bogato esencijalnom alfa-linolenskom kiselinom i omega-3 masnim kiselinama. Laneno ulje je najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina, dvostruko više nego u ribljem ulju.

Dea Flores organsko, hladno prešano ulje crnog kima ima preko 100 aktivnih sastojaka koji blagotvorno utječu na zdravlje, prije svega nezasićenih masnih kiselina. Crni kim djeluje imunomodularno na imunološki sustav, stoga je potpora za sve vrste neravnoteža koje se manifestiraju u našem psihofizičkom sustavu.

Aromaterapije & žensko zdravlje

Kao što ćemo vidjeti, problemi održavanja intimnog zdravlja su vrlo zahtjevni i iznimno važni za svaku ženu. Naime, prema statistici SZO 75% žena će najmanje jednom u životu oboljeti od vaginalnih upala, nažalost veliki dio žena zanemaruje njihove simptome. Zanemarujući simptome i ne tretirajući ih ugrožava se opće stanje i zdravlje žene, uporne i recidivirajuće upale nažalost su uzročnici puno težih stanja i bolesti, kao što su neplodnost, HPV, karcinom grla maternice….

Zdrav organizam je nastanjen bakterijama, virusima, gljivicama i raznim drugim mikroorganizmima koji prirodno žive u simbiozi s domaćinom. Prosječan čovjek u svom organizmu ima oko 40 trilijuna bakterija, dok stanica ima oko 30 trilijuna. Međutim, uslijed stresa, napora i iscrpljenosti dolazi do oslabljenog imunološkog odgovora jer je sustav preopterećen. Ovu situaciju koriste mikroorganizmi te počinju ubrzano rasti i razmnožavati se, napadajući domaćina odnosno izazivajući upalni proces.

Ukoliko se razvila gljivična upala dobivamo adekvatan lijek koji će gljivice eliminirati. Problem je što se eliminacija događa i na patogenim i na dobrim gljivicama. Ipak, gljivična se upala stavlja pod kontrolu ali mjesto koje je «upražnjeno» eliminacijom gljivica naseljavaju bakterije i započinju infekciju, dolazi do bakterijske upale, što nanovo oslabljuje i iscrpljuje organizam i imunološki sustav tijela. Nažalost ovakve se infekcije učestalo događaju i izmjenjuju gljivične-virusne-bakterijske upale te ispada da žena koja uđe u ovaj začarani krug recidivirajućih vaginalnih upala jako teško ozdravlja.

Kako smo u prethodnim temama često isticali mikroorganizmi lako stvaraju otpornost na sintetske-kemijske preparate jer sadrže 3-4 aktivne supstance. Međutim, eterična ulja imaju od 100-400 aktivnih supstanci tako da je nemoguće stvoriti rezistenciju na njih. Stoga vam u daljnjem tekstu želimo predložiti prirodna sredstva pomoći, zaštite i njege intimnog područja žena.

Eterično ulje ylang ylang ima fitohormone, koji djeluju slično našim hormonima (progesteron). Ylang ylang izvrsno djeluje kod PMS-a, blagi je sedativ, odličan je kod histerije, nesanice, bolnih menstruacija, klimakterijskih problema, kod glavobolja izazvanih psihičkom napetošću, emocionalnih tegoba.

Eterično ulje geranija ima fitohormone. Uz to ima jako protugljivično djelovanje. Blagog je mirisa pa nas relaksira i opušta, uklanjajući napetost.

Eterično ulje čajevca se već dugi niz godina cijeni zbog svojih protugljvičnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Izrazito je potentno kod navedenih indikacija.

Kantarion se u našim krajevima upotrebljava od davnina, jer su ljudi oduvijek znali za njegovu blagotvornost. Djeluje protuupalno, dobar je za sluznicu, dobar je za tretiranje poremećenog menstrualnog ciklusa, menopauze, nesanice, tjeskobe, apatije, depresije. Aktivni sastojak biljke hipericin ima snažno protuvirusno djelovanje.

U nastavku ćemo podijeliti s vama potentne mješavine baznih i eteričnih ulja za najčešće vaginalne probleme.

Provjerene recepture za žensko zdravlje

Uljni serum kod HPV-a (virusna infekcija)

Kantarion (Hypericum perforatum oil) 95 ml

Eterično ulje čajevac (Melaleuca alternifolia oil) 35 kapi

Eterično ulje ravensara (Cinnamomum camphora oil) 35 kapi

Eterično ulje niauli (Melaleuca quinquenervia oil) 35 kapi

Eterično ulje Vetiver (Vetiveria zizanioides) 35 kapi

Eterično ulje Palmarosa (Cymbopogon marini) 30 kapi

Uljni serum možete nakapati na dnevni uložak. Toplina tijela će potaknuti isparavanje ulja u rodnicu te na taj način terapeutski djelovati.

 

Uljni serum kod gljivičnih infekcija

Kantarion (Hypericum perforatum oil) 95 ml

Eterično ulje čajevac (Melaleuca alternifolia oil) 35 kapi

Eterično ulje geranij (Pelargonium graveolens oil) 35 kapi

Eterično ulje palmarosa (Cymbopogon martini oil) ili ružino drvo (Aniba Roseodora oil) 35 kapi

Uljni serum nakapajte 3-4 kapi na pamučni dnevni uložak.

 

Uljni serum kod mioma

Kantarion (Hypericum perforatum oil) 95 ml

Eterično ulje đumbir (Gingiber officinalis oil) 20 kapi

Eterično ulje geranij (Pelargonium graveolens oil) 20 kapi

Eterično ulje ylang ylang (Cananga odorata) 20 kapi

Eterično ulje citronela (Cymbopogon winterianus oil) 20 kapi

Eterično ulje papra (Piper nigrum) 20 kapi

 

Uljni serum kod policističnih jajnika

Kantarion (Hypericum perforatum oil) 95 ml

Eterično ulje papar (Piper Nigrum) 25 kapi

Eterično ulje đumbir (Gingiber officinalis oil) 25 kapi

Eterično ulje ylang ylang (Cananga odorata) 25 kapi

Eterično ulje geranij Pelargonium graveolens oil) 25 kapi

 

Preporuka kod vaginalne suhoće

Kantarion (Hypericum perforatum oil) 95 ml

Eterično ulje geranija (Pelargonium graveolens oil) 50 kapi

 

Uljni serum kod menstrualnih bolova ili bolne ovulacije

Kantarion (Hypericum perforatum oil) 95 ml

Eterično ulje zimzelena (Galutheria Procumbens) 25 kapi

Eterično ulje geranija (Pelargonium graveolens oil) 25 kapi

Eterično ulje cimet list (Cinnamomum zeylanicum oil) 25 kapi

Eterično ulje klinčić (Eugenia Caryophyllata) 25 kapi

Uljni serum potrebno je nanijeti na trbuh kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Postupak možete ponoviti nekoliko puta dnevno.

 

Preporuka za opuštanje mišića zdjelice (dobra protiv menstrualnih grčeva)

Svaki dan kapati 1 – 2 kapi geranija (Pelargonium graveolens oil) na dnevni uložak (pamučni).

 

Za daljnja pitanja i primjenu na raspolaganju vam stoje naši educirani aromaterapeuti.

Slobodno nam se javite, njegujte svoju snagu & prirodnu ljepotu.

 

Informacije navedene u ovom članku su isključivo edukacijske prirode. Proizvodi i pružene informacije nisu namijenjeni dijagnozi, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti, niti su zamjena za medicinsku pomoć i liječnički savjet. U svrhu postavljanja dijagnoze i prije upotrebe ovih proizvoda savjetujte se s vašim liječnikom.

Dea Flores ne preuzima odgovornost za bilo kakve ozljede, gubitke ili štetu koja je nastala kao rezultat informacija koje se mogu pronaći u ovom članku.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin