Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Mislim, dakle biram organsko

Hrana je izvor života. Mnogo se naših dnevnih aktivnosti odnosi na razmišljanje o hrani, njenu pripremu i konzumaciju. S obzirom na ubrzani tempo života, u većini svijeta se konzumira izrazito puno rafinirane, pesticidima zatrovane, brze i «instant» hrane, što se dramatično odražava na zdravstveno stanje i učestalost oboljenja populacije. Deficit vitamina, esencijalnih nutrijenata, pretilost i pad imuniteta samo su neke od posljedica «siromašne» hrane.

Isti je slučaj i s kozmetikom. Iako ju smatramo kao nešto što nanosimo površinski nismo svjesni njenog utjecaja na naše zdravlje uslijed kontinuirane primjene. Zapravo, stručnjaci tvrde da sve što namažemo na kožu možemo jednako namazati na kruh i pojesti. Da li biste nakon ove informacije jednako spremno stavili vašu omiljenu kremu na lice?

S ciljem povećanja prinosa, produljenja roka trajanja, intenzivnijeg okusa ili mirisa u proizvodnji hrane se koriste štetni pesticidi, aditivi i boje, a u kozmetici konzervansi, sintetički aktivni sastojci upitne sigurnosti za upotrebu.

Rastuća zabrinutost potrošača zbog kvalitete hrane i kozmetike koju unose u svoj organizam rezultirala je sve jasnijim standardima organske kvalitete. Možemo reći da svijest potrošača o štetnosti konvencionalno uzgojenih proizvoda doprinosi kontinuiranom rastu tržišta organske hrane i kozmetike koji godišnje iznosi 6-10%.

Što je organski uzgoj?

Ekološka (organska) proizvodnja je sveobuhvatni sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja.

Organski uzgoj podrazumijeva proizvodnju hrana i bilja bez uporabe mineralnih gnojiva, genetski modificiranog sjemena (GMO), pesticida, herbicida i drugih štetnih kemijskih preparata. Takvim načinom proizvodnje dugoročno se poboljšava kvaliteta tla, pridonosi povećanju biološke raznolikosti poštujući i podržavajući prirodne biološke cikluse i biološku aktivnost tla.

Radi zaštite i sigurnosti potrošača Europska komisija za agrikulturu i ruralni razvoj je donijela Uredbu ( br. 834/2007) kojom se kontrolira i prati uzgoj, proizvodnja i prodaja organski hrane.

Organski proizvodi moraju imati certifikat kojim se potvrđuje njihova sustavna kontrola procesa proizvodnje. Certifikat se izdaje na 12 mjeseci nakon čega se vrši kontrola usjeva i proizvodnih procesa, te ukoliko je sve u skladu sa normativima certifikat se obnavlja.

Prednosti organskih proizvoda za naš organizam

Prema rezultatima studije Sveučilišta Newcastle u Velikoj Britaniji iz 2007. godine organski proizvodi imaju do 40% više razine pojedinih hranjivih tvari u odnosu na konvencionalno uzgojenu hranu ili bilje. Pa tako imaju 27% više vitamina C, cinka , 21% više željeza, 29.3% više magnezija i 13.6% više fosfora. Prema nekim studijama također je dokazano da biljke uzgojene po načelima ekološke poljoprivrede sadrže više bjelančevina i proteina.

Nadalje, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry iz 2003. godine potvrđeno je da organski uzgojeno bobičasto voće i kukuruz sadržavaju 58% više polifenola-antioksidanasa koji pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti i do 52% višu razinu vitamina C od onih konvencionalno uzgojenih.

Istraživanjem dr. Alyson Mitchell, izvanrednog profesora nutricionističke znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Kaliforniji, objašnjeno je zašto organske tehnike proizvodnje ostvaruju vrhunske rezultate. Prema njegovom istraživanju razlika je u plodnosti tla. Pomoću organskih metoda, dušik prisutan u kompostiranom tlu oslobađa se polako i stoga biljke rastu normalnom dinamikom, stvarajući hranjive tvari, povrće dohranjivano umjetnim gnojivima raste vrlo brzo i ima manje energije za razvoj hranjivih tvari.

Članak Organic Centra objedinio je rezultate stotinjak istraživanja koja su uspoređivala hranjive tvari organskih i konvencionalnih proizvoda. Zaključak svih bio da organski uzgojena hrana i bilje ima veću nutritivnu vrijednost od konvencionalno uzgojene hrane.

Kozmetika

Studija EWG (Enviromenta Working group) je otkrila da prosječna osoba koristi 10 različitih kozmetičkih proizvoda na svom tijelu skoro svaki dan. Svaki od tih deset proizvoda ima u prosjeku 126 sastavnica. Od 10000 sastavnica koje se koriste u proizvodima za njegu tijela samo je 89% procijenjeno kao sigurno za upotrebu!

Nije li to zastrašujuće?

Kozmetičke tvrtke tvrde da su ove kemikalije sigurne, što vjerojatno i jesu u malim količinama. Te male količne unošene kroz dugi niz godina postaju velike i značajne.

Činjenica jest da nitko ne zna kako određene kemikalije utječu na nas tijekom dužeg vremenskog perioda, te kako kombinacije tih kemikalija reagiraju u našem tijelu.

Nasuprot njima postoje deklarirane i dokazano opasne kemikalije koje se i dalje redovito koriste u kozmetičkim proizvodima. A to su ftalati, parabeni, formaldehid i druge.

Ftalati su naftni derivati, koje možemo pronaći u umjetnim mirisima i primjenom ulaze u krvotok te oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu. Korištenje ftalata se može povezati s urođenim manama, oštećenjima sperme, neplodnošću, feminizacijom beba dječaka i drugo.

Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi i sprječavaju razvoj mikroorganizama. Međutim, i parabeni posljedično oponašaju estrogen te pospješuju rast tumornih stanica tako što mijenjaju gene.

Opasan i kancerogen formaldehid se koristi se u kozmetičkim proizvodima kao konzervans no može iritirati dišne puteve, pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavice, glavobolje i probleme s očima.

Većina tih spojeva se lako i brzo apsorbira kroz kožu. Nažalost imaju vrlo izražena kumulativna svojstva, dakle naše tijelo ih ne može prirodno eliminirati. Posljedično oštećuju tkiva i organe.

Sintetički, umjetni spojevi jednostavno nisu poželjni u njezi kože. Jedini razlog zašto se takvi sastojci koriste u konvencionalnoj kozmetici je njihova cijena, vrlo su jeftini.

Organska kozmetika

Kozmetika je hrana za našu kožu, ali i organizam. Sve što stavimo na kožu apsorbira se u krvotok, koji dalje provodi sastojke kroz cijelo tijelo. Vrlo mnogo se raspravlja o tome čime se hranimo, no na isti način bi trebali razmisliti što stavljamo na kožu, jer nas to također hrani, gotovo da nema razlike.

Naša koža nije nepropusni štit, već je porozna i upija većinu sastojaka koju apliciramo. S obzirom na to, organska, zdrava kozmetika može poboljšati zdravlje čitavog tijela. Iz tog razloga osnovno pravilo kod izbora kozmetike trebalo bi biti – što ne bismo pojeli to ne bismo trebali stavljati ni na kožu,

Odabirom organske kozmetike, mi odabiremo proizvode čiji sastojci rade u skladu sa sofisticiranim prirodnih sustavom tijela. Prirodne tvari sadrže spojeve identične onima u našim tijelima. Dakle, tijelo ih lakše prepoznaje, što znači da su moguće negativne reakcije minimalne, a kozmetički rezultat je superiorniji. Obzirom da se organska kozmetika sastoji od organskih sastojaka (ulja, maslaca , voskova) koja su puna hranjivih tvari, ona omogućavaju našoj koži da se regenerira i osnaži.

Odabir organskog nije pitanje mode ili trenda. Organsko znači zdravo i sigurno!

Certifikati organske kozmetike

Prema europskom zakonu samo certificirana prirodna ili organska kozmetika ima pravo isticanja njene prirodnosti ili organskog porijekla. No, mnogi proizvođači iskorištavaju needuciranost potrošača pa na proizvodima koji sadrže umjetne konzervanse, sintetička ulja, parafine ističu prirodnost zato jer imaju 0,1% nekog ekstrakta prirodnog porijekla.

Najbolji način kako bi bili sigurni u kvalitetu kozmetike koju birate je da na njoj potražite jedan od standarda organske kvalitete. No, ovdje je također potreban oprez jer nemaju svi standardi jednako rigorozne uvjete.

Među najstrože standarde organske i prirodne kozmetike spada NaTrue. NaTrue je osnovan 2008. u Briselu te postavlja visoke standarde u pogledu proizvodnih procesa u kojima nije dozvoljeno ionizirajuće zračenje, upotreba genetski modificiranih organizama, testiranje na životinjama. NaTrue prepoznaje 3 razine certifikacije: organska kozmetika, prirodna s organskim udjelom i prirodna kozmetika, gdje pravila proizvodnje i dopuštene sirovine vrijede za sve tri razine.

NaTrue organska kozmetika garantira najmanje 95% sastojaka iz organskog uzgoja, dok NaTrue certificirana prirodna kozmetika s organskim udjelom garantira minimalno 70% organskih sastojaka.

Što organska kozmetika čini za našu kožu

Organska kozmetika je nježna prema koži, ona ju hrani i štiti mineralima, vitaminima, esencijalnim masnim kiselinama.

Odabirom organskih kozmetičkih proizvoda ili prirodnih kozmetičkih proizvoda s visokim udjelom organskih sastojaka, pomažemo održati zdrav, njegovan i prirodan izgled kože.

Postoje mnoge prednosti korištenja prirodnih, organskih kozmetičkih proizvoda među koje ističemo djelotvornost i sigurnost uporabe. Kvalitetni proizvodi koji imaju visoki udio biljnih ulja, maslaca te biljnih ekstrakata hrane, hidratiziraju i vitaliziraju našu kožu te joj daju energiju i ljepotu.

Organska kozmetika – made in Croatia

Alavi natural cosmetics je brand prirodne kozmetike koji je premijerno na hrvatskom tržištu predstavio 7 superiornih proizvoda. Proizvodi su certificirani NaTrue standardom organske kvalitete te predstavljaju selekciju vrhunskih certificirano organskih sirovina iz cijeloga svijeta.

Ako želite najbolje za svoju kožu priuštite si jedan od predivnih Alavi Natrual cosmetics proizvoda.

Alavi Flora Divina Recovery krema

Ova superiorna krema regenerira kožu i daje joj blistav prirodan izgled. Intenzivno njeguje kožu, potiče njeno obnavljanje i hidrataciju.

Osnovni sastojci su premium organsko ulje gospine trave, tamanua i aloe vere koji čine ovu jedinstvenu formulu nezamjenjivom za nadraženu i osjetljivu kožu.

Alavi recovery krema idealna je za:

 • izrazito suhu, oštećenu kožu
 • dubinsku hidrataciju i regeneraciju
 • njegu kože nakon izlaganja suncu, dehidracije, kod opekotina, nakon brijanja

Alavi Flora Divina hidratanatna krema

Prekrasna krema koja intenzivno hrani i njeguje kožu. Organski uzgojen baobab, kukui i mango maslac pružaju optimalnu hidrataciju suhe i pothranjene kože, a hijaluronska kiselina briše prve znakove starenja kože te dubinski vraća vlagu.

Alavi hidratantna krema idealna je za:

 • suhu, pothranjenu kožu
 • revitalizaciju & povrat sjaja blijedoj i umornoj koži
 • dugotrajni osjećaj svježine
 • svakodnevnu njegu kože.

Flora Majestica noćna krema

Ova krema je izuzetan dar prirode koji će otkriti mladenački sjaj i intenzivno njegovati kožu.

Revolucionarna formula s matičnim stanicama jabuke i hijaluronskom kiselinom, vidno pomlađuje i zateže vašu kožu, dok ekstrakt ljubičastog čička pomaže prirodni regeneracijski proces za svježiju, glađu i sjajniju kožu.

Alavi noćna krema idealna je za:

 • intenzivnu njegu protiv bora tijekom noći
 • mlađi i zategnutiji izgled kože
 • dubinsku regeneraciju kože zbog čega izgleda glađa i sjajnija.

Alavi Super Bogata krema za ruke

Super bogata krema za ruke s organskom gotu kolom, rižinim uljem, lecitinom i uljem tamanua, intenzivno hidratizira i regenerira suhu kožu.

Ova raskošna krema stvara bogati zaštitni sloj koji štiti kožu od gubitka vlage i preuranjenog starenja.

Alavi krema za ruke idealna je za:

 • suhe i ispucale ruke
 • intenzivnu regeneraciju i hidrataciju kože ruku
 • zaštitu kože od vanjskih utjecaja.

Alavi krema za brzo tamnjenje

Vrhunska krema za brzo tamnjenje ponosi se s čak deset odabranih dragocjenih ulja i maslaca iz organskog uzgoja koji potiču prirodnu sposobnost tamnjenja kože. Savršena preplanulost i primamljiv brončani ten, mogući su zahvaljujući visokovrijednim organskim uljima buritija, pasjeg trna, kokosa i mrkve koji kožu dubinski hidratiziraju, njeguju te povećavaju njenu elastičnost.

Alavi krema za brzo tamnjenje idealna je za:

 • postizanje ujednačene, zdrave preplanulosti
 • očuvanje hidratacije i elastičnosti kože tijekom izlaganja suncu
 • sprječavanje preuranjenih znakova starenja uslijed izlaganja suncu.

Alavi ulje za skidanje šminke

Ultra bogata formula s uljem ricinusa, jojobe i badema, nježno uklanja šminku i nečistoće, a kožu ostavlja revitaliziranu, njegovanu i svilenkastu. Organska ulja badema i jojobe, zahvaljujući njihovim hidratizirajućim svojstvima, čine kožu blistavom i baršunastom.

Idealno za vodootpornu i “tešku” šminku. Ne nadražuje kožu jer nema alkohola ni kemijskih razgrađivača.

Alavi ulje za skidanje šminke idelno je za:

 • vodootpornu & tešku šminku
 • uklanjanje nečistoća s lica
 • sve tipove kože jer ne sadrži alkohol ni kemijske razgrađivače
 • svakodnevnu njegu kože.

Flora Majestica Radiant serum

Serum otkriva vrhunski anti-age luksuz uz pomoć odabranih organskih sastojaka koji će kožu učiniti blistavom i mladolikom.

Osnažen ekskluzivnim organskim uljima indijske smokve i amaranta, ovaj serum intenzivno povećava podatnost kože i njezin elasticitet čime sprječava nastanak bora.

Alavi anti age serum idealan je za:

 • ultimativni anti age učinak
 • povećanje elasticiteta i smanjenje vidljivosti bora
 • prevenciju nastanka bora.

Dopustite si osjetiti veličanstvenost prirode kroz ove božanstvene proizvode.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin