Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Miris i emocije

Utjecaj mirisa na emocije

Činjenica da miris ide ravno do hipotalamusa vrlo je značajna, jer je taj sićušni organ odgovoran za regulaciju tuceta tjelesnih funkcija, uključujući temperaturu, žeđ, glad, razinu šećera u krvi, rast, spavanje, budnost, seksualni nagon i emocije kao što su bijes i sreća. Omirisati bilo što znači poslati trenutačnu poruku «malom mozgu», a on je šalje cijelom tijelu.

Istodobno, poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog zašto miris potiče tako živa sjećanja iz prošlosti. Kuhinjski mirisi, cvijeće i parfemi – svi potiču osjećaj deja vu. Vrtovi kroz koje ste se nekada šetali vratili su vam se u sjećanju zahvaljujući zaostalom dojmu njegovih mirisa u vašem mozgu. (Deepak Chopra “Savršeno zdravlje”)

Na svaki miris, bez obzira na njegov intenzitet, mozak reagira.

Proizvodnja parfema

Proizvodnja parfema procvjetala je nakon drugog svjetskog rata, jer se tada počinju koristiti jeftinije, sintetske verzije mirisa.

No, pravi parfem se spravlja od alkohola i eteričnih ulja te mora zriti kao vino. Parfem vremenom postaje puniji zbog prožimanja svih njegovih sastavnica. Upotrebom više različitih eteričnih ulja, njihove mirisne komponente se spajaju i stvaraju sasvim novi, jedinstveni miris.

Parfemi su kroz povijest sadržavali biljne, ali i životinjske mirise i sastojke. Iako je danas sve više sintetičkih mirisa, prirodni sastojci ne gube na važnosti. U ekskluzivnim parfemima 90% sadržaja je alkohol a 10% su mirisne komponente. Čak 90% mirisne komponente trebala bi činiti eterična ulja.

Eterična ulja u parfemskoj industriji

Eterična ulja su izvorni, čisti mirisi. Za 1 litru eteričnog ulja ruže potrebno je 5 tona ružinih latica koje se beru prije no sunce izađe i odmah destiliraju. Za 1 litru ulja jasmina treba 3.500.000 cvijetića ili 6 tona cvijeta naranče za 1 l nerolija. Stoga su stare civilizacije smatrale eterično ulje “dušom” biljke.

Prema omjeru alkohola i eteričnih ulja razlikujemo:

 • Parfem – sadrži 80-90% alkohola i 20-10% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente. Intenzivan je i njegov miris se najdulje zadržava na koži tijela.
 • Parfemska voda (Eau de perfume) – sadrži 90-95% alkohola i 10-5% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente.
 • Toaletna voda (Eau de toilette) – sadrži 92-96% alkohola i 8-4% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente.
 • Kolonjska voda (Eau de cologne) – sadrži 95% alkohola i 3-5% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente.

 

Budući da su sintetički mirisi jeftiniji za izradu parfema, mnoge “originalne” verzije parfema pomoću čistih eteričnih ulja su prekinute. Prvi sintetički parfem kreirao je 1921.g. Ernest Beaux za Coco Chanel. To je i danas poznati Chanel No.5. za kojeg možemo slobodno reći da je označio prekretnicu u stvaranju sintetičkih parfema i masovnom korištenju istih.

No ipak još uvijek se svake godine proizvede ograničeni broj ovog parfema od prirodnih eteričnih ulja i cijena tako dobivenog parfema je izrazito visoka. Najskuplji parfemi na svijetu rade se od eteričnih ulja i njihova cijena se određuje prema mililitru parfema, a ne prema zapremnini bočice.

Chanel No. 5 parfem sadrži sljedeća eterična ulja:

 • Bergamot
 • Limun
 • Jasmin
 • Ruža
 • Ylang Ylang
 • Vetiver
 • Cedar
 • Neroli,
 • kao i mirisni ekstrakt vanilije.

 

U posljednjem dijelu ovog zanimljivog putovanja saznajte kako sami napraviti svoj mirisni otisak te koja je eterična ulja najbolje kombinirati.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin