Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Čišćenje organizma – nužnost za ljepotu i zdravlje

Postoji izreka: „Ono si što jedeš!“

Dakle, ukoliko jedemo dobru, kvalitetnu, zdravu hranu i sami ćemo biti zdravi. Nasuprot tome, ako konzumiramo nekvalitetnu, procesuiranu, rafiniranu, nezdravu hranu njen će utjecaj vrlo brzo izazvati različite disbalanse u našem organizmu.

Živimo u bjesomučnom životnom ritmu, želimo sve stići, sve vidjeti, sve napraviti najbolje.

Nažalost, u toj ludoj utrci često zaboravimo na sebe. Nemamo vremena za sebe – koliko smo to puta čuli ili izrekli? Da bi sve stigli i zadovoljili različita očekivanja umanjujemo svoje potrebe do te mjere da ih u nekom trenutku isključimo.

Međutim, jako je važno shvatiti da bez zdravlja nema ni životne trke, kakva god ona bila. Stoga njegovati vlastito zdravlje i ulagati u njega znači doslovno njegovati sve odnose i uloge našeg života.

Čovjek uzima svoje tijelo i zdravlje zdravo za gotovo, tako je i tako će biti! Hoće do trenutka kada više neće!

Vitalnost, snaga, zdravlje nisu zajamčeni nikome, oni su naprosto posljedica naših navika, djela i postupanja. Narodi Istoka i danas se liječe tradicionalnom medicinom koja poučava da je tijelo hram kojeg treba održavati, čistiti, brinuti o njegovoj dobrobiti.

Jedan od glavnih pristupa zdravlju i održavanju istog jest čišćenje organizma. Istočnjacima je to normalan godišnji ritual koji redovito provode. Naime, tijekom zimskih mjeseci bioritam je usporen, hladno je i hrana koju konzumiramo je teška, masna, slatka. Takva vrsta hrane uz smanjeno kretanje i fizičku neaktivnost dovodi do nakupljanja masnog tkiva. Dodajmo tome pesticide iz hrane, pojačivače okusa, umjetne boje, smog, stres i postaje jasno da je našem organizmu potreban predah.

Okoliš, prehrana & toksini

Jednako kako je našem tijelu potrebno čišćenje izvana, tako mu je potrebno i čišćenje iznutra. Nitko od nas ne pomišlja izbjeći tuširanje nekoliko dana, mjeseci i godina, no isto pravilo ne primjenjujemo kada je u pitanju „higijena iznutra“.

Moramo shvatiti da je naše tijelo savršen sustav. Sve što se događa u njemu vidljivo je na našoj koži i obrnuto. Dakle, ne možemo jesti nutritivno bezvrijednu i rafiniranu hranu koja obiluje aditivima i čuditi se niskoj energiji, osjetljivoj koži sklonoj iritacijama, alergijama i drugim učestalim tegobama.

Prema procjenama znanstvenika prosječan stanovnik Europe godišnje pojede oko 3 kg aditiva, dok se ta brojka penje na vrtoglavih 6 kg kada su u pitanju Sjedinjene Američke države. Uz umjetne boje, konzervanse, okuse, emulgatore prosječan Amerikanac pojede zapanjujućih 60 kg šećera i 4 kg soli svake godine! Istraživanja potvrđuju da i građani Europe sve manje zaostaju za ovim vrtoglavim brojkama.

Sva ova „onečišćenja“ dospijevaju u naš krvotok i s krvlju u svaki djelić našeg organizma. Tijelo se naravno trudi, koliko može, eliminirati unesene toksine kroz probavni sustav, bubrege, pluća ili kožu. No, danas znatno više tokisna dospijeva u naš organizam nego prije 100 godina. Naše tijelo jednostavno „nije programirano“ da se nosi s tolikom količinom štetnih tvari te ih ne uspijeva pravodobno izlučiti što dovodi do brojnih oboljenja.

George Oshawa, temeljeno na učenjima makrobiotike, navodi da zagađenost organizma toksinima napreduje u nekoliko stadija od kojih svaki ima karateristične posljedice.

U prvom stadiju čovjek koji glasi kao zdrav osjeća da se umara više nego inače. Ovaj stadij naziva stadij kronične iscrpljenosti.

U drugom stadiju uz konstantan umor javljaju se glavobolje te bolovi u zglobovima.

U trećem stadiju je karakteristično da se zaostali toksini u tijelu počinju nakupljati u koži pa uzrokuju različite reakcije na koži, alergije, ekceme.

U četvrtom stadiju se „biološka prljavšina“ taloži u organizmu u vidu pijeska ili kamenaca u bubrezima i žuči.

U petom stadiju dolazi do deformacije pogođenih organa.

U šestom i sedmom stadiju dolazi do degerneracije tkiva jetre ili drugih organa te se javlja mogućnost nastanka tumora.

Postavlja se pitanje što možemo učiniti kako bi se zaštitili od utjecaja toksina prisutnih u našoj okolini i hrani te kako pospješiti eliminaciju toksina iz našeg organizma?

Detoksikacija ili čišćenje organizma

Naš organizam pa tako i naš probavni sustav radi svaki dan, 24 sata na dan, čitav život bez prestanka.

Iz tog razloga tijelo će nam biti zahvalno ako mu malo olakšamo posao. Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu da vrati prirodnu ravnotežu.

Adekvatna prehrana je ključna za naše zdravlje i efikasnu detoksikaciju organizma.

Naše tijelo kontinuirano prolazi kroz cikluse detoksikacije u pokušaju da se zaštiti od štetnih utjecaja iz okoliša i hrane. Proces eliminacije toksina je u direktnoj ovisnosti o kvaliteti hrane koju konzumiramo. Naime, kako štetne tvari ulaze u naš organizam tako su potrebni posebni nutrijenti koji transformiraju toksine u supstance topive u vodi tako da se mogu eliminirati iz tijela. Ukoliko ti nutrijenti u prehrani izostanu toksini se u našem tijelu talože te s vremenom počinju patogeni utjecaji na tkiva i uzrokuju oboljenja.

U našim krajevima postoji mudri običaj da se jednom mjesečno za puna mjeseca posti. Taj jedan dan tijelo dobiva „time out“ koji koristi da bi eliminiralo toksine i ostale štetne tvari. Korizma koja počinje krajem zime i traje do početka proljeća također zahtijeva od vjernika odricanje od nekih loših navika ili namirnica.

Znači, najbržu pomoć osigurat ćemo organizmu postom. Poželjno je prestati jesti tešku hranu te početi konzumirati laganu, zdravu, lako probavljivu hranu koja obiluje voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Prelazak godišnjih doba, posebice iz zime u proljeće, najbolje je vrijeme za čišćenje organizma.

Tijelo u proljeće ubrzava svoje metaboličke procese i započinje snažnije eliminirati toksine nakupljene tijekom zime, a organi zaduženi za eliminaciju su jetra, bubrezi, koža, debelo crijevo i pluća.

Poštovati dinamiku prirode znače poštovati i dinamiku vlastitog tijela. Proljetni umor koji se pojavljuje kod ljudi ukazuje da se tijelo rješava toksina nakupljenih tijekom zime.

U procesu čišćenja najveću ulogu imaju jetra. Jetri u čišćenju pomažu vitamini skupine B i flavonoidi te glutamin, moćan antioksidans što ga proizvodi tijelo. Zato je tijekom detoksikacije, da bismo što manje dodatno opteretili jetru, važno izbjegavati alkohol, nikotin, kofein, umjetne boje i aditive te stresne situacije. Ako jetri ne osiguramo potrebne nutrijente za uspješnu detoksikaciju, ona neće imati drugog izbora nego da štetne tvari vrati u krvotok. To će pak opteretiti organizam na drugim poljima. Bubrezi će pokušati kompenzirati štetu ili će koža putem žlijezda lojnica pokušati izlučiti toksine kroz znoj. Takvo izlučivanje toksina može oštetiti kožu i očitovati se kao crvenilo, akne, suhoća, osip ili preuranjene bore.

Kako bi usporili proces starenja tijelo mora čim manje biti opterećeno toksičnim elementima.

Savršene biljke koje potiču detoks organizma

Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje organizma s obzirom na obilje zelenog povrća gorkog okusa, koje pospješuje razgradnju tvari u jetri i lučenje žuči. Najbolje biljke za čišćenje organizma su upravo gorke biljke koje tada rastu – maslačak, rikula, šparoga, artičoka, kopriva.

Šparoge

Divlje šparoge pružaju najviše blagodati za naš organizam

Šparoga, lat. Asparagus, ima bogatu nutritivnu vrijednost – sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna protuupalna svojstva pa djeluje povoljno kod bolesti srca i krvnih žila. Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina. Smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.

Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti. Osim toga vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva.

Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti. Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. U laboratorijskim istraživanjima glutation je u potpunosti zaustavio umnožavanje virusa AIDS-a.

Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

Artičoka

Najvažnije djelatne tvari artičoke su kavena kiselina i njeni esteri (cinarin), klorogenična kiselina, seskviterpenski laktoni i flavonoidi. Sadrži također kalij i magnezij. Vrlo je bogata vlaknima.

Artičoka sadrži i silimarin, antioksidans koji štiti jetru koja je ključna kod eliminacije toksina iz organizma. Osim toga sadrži inulin, probiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima. A upravo zdrava crijevna flora je glavni faktor u zaštiti od bolesti raka i mnogih drugih bolesti.

Artičoka je puna cinarina, snažnog antioksidansa koji potiče proizvodnju žuči, ali i njezino izlučivanje iz organizma. Ujedno pospješuje razgradnju masti i sprečava nastanak žučnih kamenaca. Zbog povoljnog djelovanja na crijevnu mikrofloru, artičoka smanjuje količinu toksina koji dolaze u jetru, čime je rasterećuje i čuva.

Snižava razine kolesterola u krvi, hrani krv i opušta napetost u arterijama.

Uspješno se koristi kod dispepsija, nedostatka apetita, dobra je kod otežane probave, žgaravice, osjećaja „kruljenja” u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu, ateroskleroze, dijabetesa, anemije, sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica), te regulira metabolizam šećera i masnoća.

Regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem (uklanjanjem), zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Ima učinkovito djelovanje kod problema s gihtom. Također je korisna i kod problema s reumom i artritisom.

Maslačak

Maslačak je lako dostupan i možda baš zato podcijenjen. Njegova djelovanje je također mnogostruko – sprečava oštećenje stanica jetre, stimulira rad bubrega te olakšava probavu i izbacivanje štetnih tvari. Narodna medicina od davnina preporučuje salatu od mladog lišća za proljetno čišćenje krvi.

Listovi maslačka sadrže mnogo minerala među kojima se ističe kalij, vrlo su bogati beta karotenom, flavonodima, seskviterpenskim laktonima, sadrži triterpene, derivate tarksične kiseline i sterole. List maslačka se prvenstveno koristi kao diuretik.

Korijen maslačka ima koleretično djelovanje. Zbog sadržaja inulina povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru i pomaže kod regulacije šećera u krvi. Maslačak se koristi i kao gorki tonik – stimulira apetit te kod dispepsije (loše probave). Također je dobra kod alergijskih tegoba, problema s kožom, kod povišenog kolesterola, celulita te se koristi kao pomoć pri mršavljenju.

Kopriva

Kopriva energizira i razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu stanicu. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje i razvoj čovjeka, a krasi ju i najviše klorofila od svih drugih biljaka.

Čaj od koprive odličan je za proljetno čišćenje organizma. Čisteći krv, daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima, te jača kosu. Kopriva prirodno potiče tijelo na čišćenje te djeluje protuupalno.

Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj bi se trebao piti 4 tjedna.

Svi dijelovi koprive, stabljika, lišće, korijen i cvijet, imaju ljekovita svojstva.

Zbog visokog udjela magnezija čaj od koprive ublažava grčeve u nogama isto kao i menstrualne grčeve. Zaustavlja obilna krvarenja, stoga je djelotvorna i u ublažavanju obilnih menstruacija. Potiče cirkulaciju, sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije.

Jača imunitet, čisti mokraćne kanale i liječi upale mjehura i mokraćnih puteva, ublažava probleme dišnih puteva, smiruje probavu, hormone i ublažava stres. Pomaže u suzbijanju alergija i smirivanju astme.

Ublažava probleme s zglobovima, poput artritisa i reume (antiflogistik).

Rikola

Rikola, koju najčešće upotrebljavamo kao salatu, obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem.

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rikola obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju.

Osim toga regulira imunološki sustav, sprečavaju makularnu degeneraciju i osteoporozu te aktivno štiti od raka.

Ima blagotvorni učinaka na libido i potenciju.

Rikola je bogata klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou.

Pogodna je i za kelatnu terapiju, koja se provodi radi izbacivanja teških metala iz organizma.

Osim spomenutih super namirnica za detoksikaciju organizma, svo voće i povrće pomaže kod proljetnog čišćenja organizma.

Pa tako na primjer limun alkalizira organizam, pospješuje uklanjanje mokraćne kiseline iz zglobova i čišćenje od toksina. Poboljšava učinkovitost jetre, bubrega i ostalih organa koji sudjeluju u tom procesu.

Grejp potiče razgradnju masnoća i toksina, aktivira probavu i djeluje blago diuretski. Time ubrzava čišćenje organizma ne samo putem stolice, već i mokraće, kroz koju dio štetnih tvari izlazi iz organizma. Ljudi koji uzimaju lijekove trebali bi se prvo savjetovati smiju li konzumirati grejp, jer ima kontraindikacije s nekim preparatima.

Celer potiče lučenje žuči i zajedno će, sa svim ostalim voćem i povrćem te medom, osigurati dovoljne količine vitamina, minerala i ugljikohidrata za normalno funkcioniranje organizma, pročistiti probavni sustav i spriječiti osjećaj umora.

Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. Antioksidativno djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a našoj koži vraća prirodni sjaj.

Vitamin A je nužan za pravilan rad imuno sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice, probavni trakt i urinarni trakt, na način da funkcioniraju kao barijere i oblikuju prvu liniju obrane protiv infekcija.

Postoje namirnice koje nisu tradicionalno iz naših područja, ali danas su i kod nas lako dostupne i odlične su za detoksikaciju. Prvi među najboljima je definitivno đumbir.

Đumbir energizira i djeluje stimulativno na organizam. Može se upotrebljavati svježi, sušeni u prahu, u obliku ulja ili soka. Đumbir je među najzdravijim začinima na svijetu. Pun je hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva koji imaju velike koristi za naše tijelo i posebice za naš mozak.

Đumbir sadrži gingerol, tvar sa snažnim ljekovitim svojstvima. Gingerol ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Pomože probavi, smanjuje mučnine, pomaže u borbi protiv gripe i prehlade. Đumbir također može ublažiti mučninu i povraćanje nakon operacije, kod pacijenata oboljelih od raka koji se podvrgavaju kemoterapiji. Ali, najučinkovitiji je kada je pitanju jutarnja mučnina u trudnoći.

Đumbir može pomoći u liječenju kronične probavne smetnje. Kronične probavne smetnje (dispepsija) karakterizira bol i neugodnosti u gornjem dijelu želuca. Smatra se da je usporeno pražnjenje želuca je glavni uzročnik probavne smetnje, a đumbir ubrzava pražnjenje želuca.

Također, može inhibirati rast različitih vrsta bakterija. Vrlo je učinkovit protiv oralnih bakterija povezana s upalnim bolestima u desnima, kao što je paradentoza.

Protuupalni učinak može pomoći osobama s osteoartritisom – degeneracijom zglobova u tijelu, što dovodi do simptoma kao što su bol u zglobovima i ukočenost. Također, smanjuje bolove u mišićima te može se znatno smanjiti menstrualne bolove.

Đumbir može smanjiti razinu kolesterola te drastično sniziti šećer u krvi.

Nadalje, sadrži tvar koja može pomoći u prevenciji raka te može biti učinkovit protiv raka gušterače, raka dojke i raka jajnika.

Đumbir može poboljšati funkcije mozga i štiti od Alzheimerove bolesti. Oksidativni stres i kronična upala mogu ubrzati proces starenja te se vjeruje da su jedni od ključnih pokretača Alzheimerove bolesti i kognitivnog propadanja. Neke studije na životinjama pokazuju da antioksidansi i bioaktivni spojevi u đumbiru mogu inhibirati upalne reakcije koje se javljaju u mozgu. Znači, đumbir može poboljšati moždane funkcije izravno.

Nikako iz popisa najboljih namirnica za detoksikaciju ne smijemo zaboraviti vodu.

Voda je neizostavan dio čišćenja organizma

Voda je jedna od najbitnijih namirnica jer se naše tijelo većinom sastoji od vode. Često je naš organizam zagušen vodom u međustaničnim prostorima, dok su naše stanice žedne. To je iz razloga što je obična voda je teško probavljiva. Dobro bi bilo prokuhati vodu, destilirati ju ili koristiti izvorsku voda – te vode su bliske našem tijelu, imaju koncentrirane minerale koji su nam potrebni te ne sadrže klor i druge otvorne supstance koje nam štete.

Ostale namirnice koje se preporučuju jesti za vrijeme detoksa su žitarice cjelovitog zrna, posebice riža, mahunarke (bilo bi dobro ne kombinirati ih zajedno), med, maslo (ghee) i druge.

Uz navedene namirnice našem organizmu općenito najviše odgovara cjelovita hrana, koja nije prerađena. Cjelovita hrana se sastoji od složenih ugljikohidrata koji se postepeno razlažu u krvi pa je razina šećera u krvi stabilnija.

Naš organizam je čudo prirode. Toliki broj savršeno usklađenih funkcija kreiranih kako bi nam u svakom životnom periodu pružile upravo ono što nam je potrebno. Najmanje što možemo učiniti je ponašati se odgovorno prema ovom veličanstvenom daru. Pomoći našem tijelu možemo ako se prema njemu, a time i sebi, ponašamo s poštovanjem. Konzumirajući hranu bogatu vitaminima, vlaknima i korisnim nutrijentima mi pomažemo našem tijelu da se bori protiv toksina. Ako očistimo parazite i toksine, te vratimo jetri njezinu funkciju naše će tijelo vrlo brzo učiniti čudo, a mi ćemo zasjati vitalnošću i ljepotom.

Ključna stvar kod hranjenja je posvećenost procesu jedenja odnosno mentalno-emotivna aktivnost dok jedemo. Samo kada jedemo mirni i koncentrirani hrana koju jedemo nam može donijeti dobro. Ukoliko jedemo brzo, „s nogu“, s mobitelom u jednoj i žlicom u drugoj ruci mi zapravo u naš organizam unosimo stres, kaos i negativne emocije. Mi se u tom slučaju ne hranimo nego jednostavno zatomljujemo osjećaj gladi.

Odvojite vrijeme da se istinski nahranite, odaberite predivne namirnice dostupne u proljetno vrijeme i riješite se svega što vašem organizmu više nije potrebno.

Uživajte u prirodi i hrani!

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin