Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Cirkulacija i varikozne vene – savršena pomoć iz prirode

Mnogi ljudi danas, posebice žene imaju problema sa cirkulacijom i varikoznim venama. Osim što varikozne vene predstavljaju estetski problem, one su i zdravstveni problem – bole, peku, svrbe, natiču. Ako se ne tretiraju mogu se, u nekim slučajevima, pretvoriti u ozbiljan zdravstveni problem.

Cirkulacija

Optimalno funkcioniranje ljudskog organizma moguće je isključivo uz neprekidan dotok hranjivih tvari i kisika u svaku stanicu. To mu omogućuju srce i krvožilni sustav. Srce pumpa krv koja prolazi kroz arterije do svih tkiva i stanica našeg tijela, te im predaje kisik i prima ugljični dioksid. Krug se zatvara povratkom krvi kroz vene. Sva krv mora proći kroz tijelo u jednoj minuti.

Kako bi krv iz vena došla natrag do srca mora svladati silu teže. To omogućava mišićno-venska pumpa odnosno mišići nogu i stopala koji kontrakcijama usmjeravaju deoksigeniranu krv prema srcu.

Arterije i vene su vrlo slično građene, međutim za razliku od arterija vene imaju imaju zaliske (valvule) koji propuštaju krv u jednom smjeru – prema srcu te sprječavaju suprotan tok. Kada se relaksiraju, valvule se zatvaraju i sprječavaju vraćanje krvi prema natrag.

Stjenke vena su tanke, imaju značajno manje mišićnih vlakana i manje su elastične od arterijskih žila jer u njima nema visokog tlaka.

Dijele se na duboke i površinske vene. Duboke vene smještene su u dubini nogu, između mišića koji su im snažna potpora. Površinske se vene nalaze ispod same kože u masnom potkožnom tkivu koje nije čvrste građe i ne daje im jaku potporu kao mišićno tkivo. Venska se cirkulacija odvija odozdo prema gore i od površinskih ka dubokim venama.

Kod varikoznih vena krv teče u suprotnom smjeru što uzrokuje proširenje vena.

Kod oštećenih vena, tok krvi se mijenja u suprotnom smjeru. Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stjenke, oslabljeni zalisci više ne uspijevaju zaustaviti krv te se krv sve češće vraća natrag, zaostaje u donjim dijelovima tijela, pritišće vensku stjenku i dovodi do stvaranja proširenja vena, odnosno pojave varikoziteta. Iz tog razloga vena se širi, grči, produljuje, savija, te se pojavljuju čvorovi.

Varikozne ili proširene vene su abnormalno povećane, natekle i izrazito plave boje žile, a imaju grudičasti i vijugav izgled. Mogu se pojaviti plavkaste ili crne mrlje na koži.

U većini slučajeva proširene vene na nogama ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem no u nekim slučajevima može doći do kroničnih venskih bolesti, s različitim komplikacijama. Jedna od mogućih komplikacija je prsnuće, ruptura koja dovodi do krvarenja. Rupture manjih, površinskih vena izazivaju lokalna krvarenja koja u kasnijoj fazi dovode do atrofije kože, zastoja limfe u tom području i do otvaranja venskih ulkusa koji teško zarastaju.

Najozbiljnija komplikacija koja može nastati je stvaranje krvnog ugruška, tromboze, a ona dovodi do upale – tromboflebitisa. U najgorem slučaju trombi se mogu otkinuti i krvotokom dospjeti u pluća te izazvati po život opasnu plućnu emboliju.

Uzroci nastajanja varikoznih vena

Proširene vene uglavnom se javljaju zbog nasljedne slabosti u građi stjenke vena. Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stjenke, a njihovi oslabljeni zalisci više ne uspijevaju spriječiti zaostajanje krvi. Krv se vraća natrag u venu, pa se ona širi, grči, natiče.

Proširene vene najčešće se primjećuju već u mladosti, da bi tijekom života pod utjecajem raznih čimbenika došlo do pogoršanja već postojećeg stanja.

Jedan od čimbenika je slaba cirkulacija koja se često pojavljuje kod osoba koje sjede ili stoje u jednom položaju kroz duže vremenske periode. Također, slaba cirkulacija nastaje zbog hodanja u visokih potpeticama, čestog križanja nogu pri sjedenju te neaktivnog života i slabe fizičke aktivnosti. To se naziva venska insuficijencija ili oslabljeni venski protok.

Osim slabe cirkulacije oštećenje vena može biti uzrokovano ili pospješeno nezdravim životnim navikama i nedovoljnim količinama visokokvalitetnih nutrijenata. Nedostatak C vitamina i bioflavonoida slabi kolagensku strukturu stjenki vena, što može dovesti do pojave proširenih vena. Uzimanja oralnih kontraceptiva također potencira nastanak poremećaja. Pretilost, podizanje teških tereta i trudnoća mogu povećati vjerojatnost nastanka proširenih vena na nogama. Visoka temperatura je neprijatelj dobre cirkulacije jer širi krvne žile. Treba izbjegavati tople kupke i izlaganje vena suncu. Zatvor, bolest jetre i abdominalni tumori također mogu imati ulogu u nastanku proširenih vena.

Simptomi varikoznih vena

Osobe s proširenim venama često se žale na “umorne i teške noge“. Osim toga prvi znaci poremećaja mogu se očitovati kao bol i težina u potkoljenicama, osjećaj peckanja, otekline u predjelu gležnjeva pogotovo potkraj dana ili za vrijeme povišenih temperatura (ljeto), bolni grčevi u nogama prilikom spavanja.

Ovi su simptomi znak za uzbunu, jer kako bolest odmiče može postati kronična te tada simptomi poprimaju ozbiljniji karakter. Koža na kritičnim mjestima postaje sve tamnija, javlja se jaki svrbež i otekline te slijedi pojava rana.

Također, kada govorimo o poremećajima venske cirkulacije ne možemo zaobići problem hemoroida koji su ustvari proširene vene analnog područja.

Tretiranje varikoznih vena

Počevši od pojave prvih znakova proširenih vena, poželjno je započeti s mjerama koje će usporiti njihov razvoj, a time i spriječiti daljnje komplikacije.

Ključno je reagirati i krenuti s preventivnom terapijom u vidu pravilne prehrane, kontrole tjelesne mase, izbjegavanja visokih temperatura i redovite tjelesne aktivnosti.

Od tjelesne aktivnosti najbolja je ona koja pojačava rad mišićno-venske pumpe nogu, a to je hodanje, vožnja biciklom ili plivanje.

Ako zbog bilo kojeg razloga osoba mora duže vremena sjediti ili stajati – poželjno je što češće prošetati po par minuta i nastojati podići noge tijekom odmora.

Preporuča se i nošenje kompresijskih čarapa, naizmjenične hladno-tople kupke, proizvodi za dermalnu primjenu i drugo.

Zdrava, lagana i uravnotežena prehrana najbolji je način održavanja dobrog općeg stanja, a time i cirkulacije krvi. Treba jesti mnogo voća (posebno citrusnog i bobičastog) i povrća koji pospješuju rad crijeva, jer sadrže mnogo vlakana. Zatvor djeluje negativno jer nadutost crijeva može usporiti cirkulaciju krvi, pa time pridonijeti pojavi proširenih vena, posebno hemoroida.

Postoji mnogo razloga zašto je korisno konzumirati obilje voća i povrća u svrhu prevencije proširenih vena. Naime, raznovrsni antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću štite tkivo krvnih žila od oštećenja i stoga ih je potrebno unositi u izobilju. Vene su krhke i delikatne strukture, a valvule u venama lako mogu oštetiti slobodni radikali. Iz tog razloga potrebno je smanjiti unos masti i šećera.

Dodaci prehrani

Prevencija je od velike važnosti a priroda, kao i uvijek, nudi pomoć.

Odgovarajući dodaci prehrani uvelike pomažu očuvanju strukture i prohodnosti venskih krvnih žila. Vitamini i minerali od kojih su najvažniji vitamin B5, E vitamin, magnezij i kalcij djeluju povoljno.

Najznačajniji prehrambeni borci protiv proširenih vena su bioflavonoidi. Među bioflavonoidima se osobito ističe rutin (rutinozid). Ulje Acai, voće iz južnoameričkih prašuma, poznato je po izuzetnom udjelu bioflavonoida, te bogatstvu antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina koje dobro djeluju na vensku cirkulaciju.

Rutin potiče vensku cirkulaciju pa mu se tako pripisuje preventivno svojstvo na smanjenje rizika od proširenih vena. Osobito je učinkovit u jačanju kapilara. Rutin dodatno pojačava djelovanje vitamina C koji ima važnu ulogu u učvršćivanju stjenki krvnih žila te tako može biti od koristi u ublažavanju poremećaja venske cirkulacije. Najbogatiji izvor rutina je heljda, a nalazimo ga još i u citrusima, borovnicama, kupinama, jagodama, aciaiju, aroniji, crnom čaju, kori jabuka, marelicama, trešnjama.

Za zdravlje vena bitan je vitamin E i omega 3 masne kiseline koji se nalazi u biljnim uljima. Vitamin E povoljno djeluju protiv nakupljanja krvnih pločica, a time i protiv opasnosti od stvaranja ugrušaka.

Ulje pšeničnih klica je zbog visokog udjela vitamina E uspješno u tretiranju proširenih vena.

Sezamovo ulje povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila. Znanstveno je dokazana njegova djelotvornost kod začepljenih arterija. Brzo prodire u kožu te potiče cirkulaciju.

Laneno ulje također ima snažno antioksidativno djelovanje te sadrži omega 3 masne kiseline koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje srca i krvnih žila.

Ulje Chia je također dobro za krvne žile zbog visokog udjela omega 3 masne kiseline, vitamina E i obilje antioksidansa.

U sljedećem blogu pročitajte koje prirodne esencije pomažu te saznajte provjerene recepture za učinkovite serume.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin