Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Aromaterapija i kožna oboljenja – koja ulja pomažu?

Brojna eterična i biljna ulja čine čuda kada je u pitanju njega kože, ali i rješavanje često neugodnih kožnih promjena i infekcija. Hladno prešana biljna ulja iz organskog uzgoja sadrže mnoštvo nutrijenata, masnih kiselina, minerala i vitamina koji kožu dubinski hrane, regeneriraju i štite. Eterična ulja zbog svojih protuupalnih, antibakterijskih i protugljivičnih svojstava pozitivno djeluju na ublažavanje svrbeža, upala i bolova povezanih s učestalim kožnim oboljenjima.

Koža predstavlja barijeru između našeg tijela i okoline, pa je tako često pod djelovanjem raznih vanjskih utjecaja. Ona je, također, indikator određenih stanja i neravnoteža u organizmu koje se ispoljavaju u obliku alergija, osipa i upalnih stanja.

Tijekom naših savjetovanja veliki broj upita odnosi se upravo na kožna oboljenja. Podijeliti ćemo s vama potpuno prirodna rješenja za najučestalije tegobe s kojima smo se tijekom godina susretali i uz pomoć provjerenih receptura uspješno rješavali.

Atopijski dermatitis i neurodermitis

Atopijski dermatitis jedna je od najčešćih dermatoloških bolesti.

Čak 20% dermatoloških pacijenata, na posjet doktoru se odluči kako bi ublažilo simptome atopijskog dermatitisa.

Riječ je o kroničnoj recidivirajućoj bolesti, koja se manifestira osjetljivom, suhom i iritiranom kožom s eritemima i osjećajem snažnog svrbeža, koji se ciklično mijenjaju – kao i bolest. Sam naziv tog dermatološkog poremećaja – „a-topijski”, upućuje na činjenicu da nema pravila na kojem će se mjestu na koži bolest pojaviti. U praksi se često susreću i sinonimi za atopijski dermatitis kao neurodermitis ili atopijski ekcem.

Atopijski dermatitis najčešće se pojavljuje kod male djece (čak 90% pacijenata simptome je imalo do pete godine života), ali je jednako moguće da se bolest pojavi i kod adolescenata i u odrasloj dobi.

Genetika igra značajnu ulogu u pogledu predispozicije za razvijanje atopijskog dermatitisa, s time da atopična majka ima značajniji utjecaj od oca. Povećanje prevalencije ovog oboljenja posljednjih godina snažno upućuju na faktore okoliša u nastajanju i razvoju bolesti te uključuje: povećanu industrijalizaciju i zagađenje zraka, promjena u mikroklimi mjesta za stanovanje, povećanom broju sintetičkih materijala u životnom prostoru. (Bensouilah i Buck, 2006.)

Čak 50% pacijenata koji su u djetinjstvu imali iskustvo s atopijskim dermatitisom, kasnije u odrasloj dobi obolijevaju od astme ili su skloni alergijskim rinitisima i alergijama na hranu. Unatoč iznimnom napretku dermatološke znanosti, još uvijek je nije jasno zašto je incidencija atopijskog dermatitisa danas čak i do 3-4 puta veća nego prije 50 godina.

Premda simptomi mogu varirati od osobe do osobe najčešći simptomi su suha i crvena koža koja jako svrbi. (vidi sliku) Svrbež je veliki žig bolesti. Tipična mjesta zahvaćanja su nabori ruku (lakatne jame, ručni zglobovi), koljenske jame, lice i dlanovi. Rijeđe je zahvaćen predio (udubina) iza uške i drugih dijelova tijela. Svrbež se osjeća kao važan faktor u atopijskom dermatitisu no češanje i trljanje kao odgovor na svrbež pogoršava upalu kože koja je karakteristična za tu bolest.

Koja ulja pomažu kod atopijskog dermatitisa?

Djelovanje odabranih hladno prešanih biljnih ulja i 100% čistih prirodnih eteričnih ulja kod tretiranja atopijskog dermatitisa usmjereno je na regeneraciju kože, smanjenje svrbeža, protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Problem atopijskog dermatitisa postaje dalekosežniji kada uslijed češanja i svrbeža dođe do sekundarnih bakterijskih i virusnih infekcija već oštećene kože.

S vama ćemo podijeliti recepturu koja se kroz godine iskustva pokazala izuzetno učinkovitom.

Mješavina za atopijski dermatitis

50 ml bliljnog ulja Jojobe

50 ml biljnog ulja Noćurka

25 kapi eteričnog ulja Elemija (za djecu 15 kapi)

25 kapi eteričnog ulja Lavande (za djecu 15 kapi)

25 kapi eteričnog ulja Čajevca (za djecu 15 kapi)

25 kapi eteričnog ulja Cedra (za djecu 15 kapi)

Ulje noćurka nezamjenjivo je za tretiranje većine dermatoloških problema

Djelovanje predložene recepture temelji se na izuzetno hidratizirajućem, regenerirajućem, protuupalnom i antibakterijskom djelovanju ulja jojobe i noćurka te odabranih eteričnih ulja.

Češanje i svrbež već iritirane kože kojoj je narušena barijera izaziva dodatne krastice i oštećenja, koja se lako mogu pretvoriti u sekundarnu bakterijsku (Staphylococcus sp.) ili virusnu infekciju (Herpes simplex). Zapravo, javlja se začarani krug teško podnošljivih i psihološki frustrirajućih simptoma, pogotovo neugodnih maloj djeci koja imaju slabu kontrolu nagona za češanje.

Ulje jojobe je jedno od najznačajnijih ulja upravo kod slučajeva dermatitisa. Njen kemijskih sastav karaterizira visok udio (50%) triterpenskih alkohola i fitosterola dok je taj udio kod drugih ulja samo oko 2-3%. Nanošenje ovih sastavnica na kožu povećava stvaranje elastina, koji posljedično povećavaju njen elasticitet i integraciju. Jojoba izuzetno dobro štiti kožu te ima antialergijska, antibakterijska i regenerativna svojstva, stimulira proizvodnju stanica te djeluje protuupalno. 5 najčešćih bakterija, uključujuči staphylococcus aureus i pseudomonas aeruginosa, te gljivica candida ne mogu se razmnožavati u ulju jojobe.

Ulje noćurka je nezamjenjivo ulje za tretiranje većine dermatoloških problema. Učinkovitost ovog izuzetno bogatog ulja gama linolenskom masnom kiselinom dokazano je u preko 30 studija s ljudima. Istraživanja su potvrdila da ulje noćurka pomaže ublažiti svrbež, perutanje, stvaranje krastica i crvenila.

Eterično ulja čajevca ima izuzetno antibakterijsko, te protuvirusno i protugljivično djelovanje. Zbog tendencije nastajanja sekundarnih infekcija čini neizostavan dio ove mješavine. Eterično ulje lavande djeluje protuupalno i pospješuje epitelizaciju kože, dok elemi potiče zdrav rast tkiva i zacjeljivanje kože. Eterično ulje cedra izuzetno dobro umiruje perutavu kožu sklonu upalnim procesima.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je kronična upala kože koja se javlja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Ova područja kože nazivaju se seboroična područja. Tu spadaju vlasište i obrve, koža lica osobito u području između nosa i usta, između usta i brade, središnji dijelovi prsnog koša, leđa (osobito između lopatica), koža oko pupka i preponsko područje.

Seboroični dermatitis javlja se u oko 2-5% ukupnog stanovništva.

Ne zna se točno zašto nastaje seboroični dermatitis, ali se zna da uz nasljednu sklonost razvoju ove bolesti, dolazi i do pojačanog lučenje loja (u 50% bolesnika) te su prisutni mnogobrojni čimbenici koji dovode do upale kože. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima gljiva Pityrosporum ovale. Na pojavu također utječu hormonalni poremećaji, pa se bolest može pogoršavati u menopauzi i kod bolesti štitnjače.

Seboroični dermatitis uglavnom zahvaća tjeme i lice (link na sliku), pa nerijetko utječe na emocionalno stanje oboljelih i može pogoršavati stanje nervoze ili tjeskobe.

Bolest je vezana i uz godišnja doba jer je najaktivnija u jesen i zimu. Seboroični dermatitis znatno se poboljšava ljeti, a pogoršava zimi. Velika vlažnost u zraku može pojačati pojavu lezija.

Koja ulja pomažu kod seboroičnog dermatitisa?

Mješavina za seboroični dermatitis

33 ml ulja Jojobe

33 ml macerata Nevena

33 ml ulja Boražine

20 kapi etričnog ulja Pačulija

20 kapi eteričnog ulja Lavande

20 kapi eteričnog ulja Ružinog drva

20 kapi eteričnog ulja Kadulje

20 kapi eteričnog ulja Čajevca

Macerat nevena djeluje protuinfektivno i terapeutski na rane koje teško zarastaju

Izuzetna protuupalna kombinacija biljnih ulja umiriti će svrbež i neugodan osjećaj zatezanja na koži. Macerat nevena djeluje protuinfektivno, protuupalno, zacjeljujuće i terapeutski na rane koje teško zarastaju. Ulje boražine zbog visokog udjela protuupalne omega-6 masne kiseline (gama linolenskom) ima sposobnost inhibicije upalnih procesa.

Eterično ulje pačulija izvrsno je za tretiranje prhuti koju uzrokuje seboroični dermatitis, dok je eterično ulje ružinog drva učinkovito kod patogenih gljivica koje imaju važnu ulogu u nastanku ovog stanja. Dodatak eteričnih ulja čajevca i lavande spriječiti će nastanak infekcija, djelovati će protuupalno i umirujuće.

Rosacea

Rosacea je učestala kronična kožna bolest koja prvenstveno zahvaća lice dok u rjeđim slučajevima mogu biti i drugi dijelovi tijela zahvaćeni (vidi sliku). Osim lica često znaju biti zahvaćene i oči. Pravi uzrok bolesti još nije pronađen, no radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa.

Bolest se najčešće javlja između 40 i 50 godina i češća je kod žena. Nekad mogu biti samo oči zahvaćene bez kožnih promjena. Tipičan je razvoj bolesti kroz niz faza koje se međusobno nadopunjuju. Rosacea nema nikakve veze s aknama iako nekad znaju slično izgledati.

Hrvati, u odnosu na neke zemlje u zapadnom svijetu, imaju povišenu incidenciju rozacee, pogotovo u dijelovima gdje je iznimno visoka sklonost konzumaciji začinjene hrane i alkoholnih pića.

Zanimljivo je da još uvijek nije u potpunosti jasno što je glavni uzrok rozacei, a u stručnoj literaturi najčešće se spominju vazolabilnost, klimatski čimbenici, izloženost stresu (pojačano aktivirani neurotransmiteri), nutritivni čimbenici, abnormalnosti lojnih žlijezda, patogen Demodex folicullorum i Helicobacter pylori.

Cilj bilo kojeg tretmana rosacee je smanjenje prisutnosti karakterističnog crvenila lica i smanjenje upale kože.

Koja ulja pomažu kod rosacee?

Odabrana kombinacija biljnih i eteričnih ulja prvenstveno djeluje na ublažavanje neugodnih simptoma uzrokovanih rozaceom. Njihovo djelovanje usmjereno je na upalno stanje kože, dezinfekciju, hidrataciju te uspostavljanje zaštitne barijere kože.

Mješavina za tretiranje rozacee

50 ml ulja Jojobe

50 ml ulja Lješnjaka

22 kapi eteričnog ulja Mirte

22 kapi eteričnog ulja Limuna

23 kapi eteričnog ulja Lavande

23 kapi eteričnog ulja Sandala

10 kapi eteričnog ulja Čempresa

Ulje jojobe je i kod ove tegobe pronašlo svoju primjenu zbog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja. Kemijski sastav ulja jojobe je slično sebumu kože pa je izuzetno korisno kod tretiranja rozacee. Biljno ulje lješnjaka pogodno je za njegu masne kože, djeluje adstrigentno pa je izvrstan dodatak ovoj mješavini.

Eterično ulje limuna je snažan antiseptik pa učinkovito dezinficira kožu i sprječava nastajanje daljnjih infekcija. Protuupalno djelovanje sandala te antibakterijsko djelovanje lavande pomoći će u smirivanju upalnih stanja i ubrzati epitelizaciju kože. Eterično ulje čempresa ima adstrigentno djelovanje pa će utjecati na sužavanje pora.

Psorijaza

Psorijaza je kožno oboljenje koje uzrokuje njeno ljuštenje i upalu, te spada u jednu od najčešćih upalnih bolesti kože. U više od 90% slučajeva ona je kroničnog tijeka. U prošlosti je psorijaza smatrana isključivo bolešću kože, a danas je uvriježeno shvaćanje psorijaze kao sustavne bolesti koja zahvaća kožu i zglobove. Psorijaza se može manifestirati u bilo kojoj dobi, no najčešće se pojavljuje u dobi između 15. i 30. godine života.

Psorijaza započinje u imunološkom sustavu, uglavnom s tipom bijelih krvnih stanica – T limfociti. T limfociti pomažu tijelu u zaštiti protiv infekcija i bolesti. Kod psorijaze one se greškom aktiviraju te postaju toliko aktivne da pokreću druge imunološke reakcije organizma. Ovo stanje uzrokuje oticanje i prekomjerno stvaranje stanica kože (Kaštelan, Prpić-Massari, 2011).

Ljudi oboljeli od psorijaze često primjećuju da im se stanje kože ponekad popravi, a ponekad postane gore. Pogoršanja u stanjima kože uzrokovana su infekcijama, stresom, vremenskim prilikama koje isušuju kožu te određenim lijekovima.

Općenito, u procjeni težine simptoma psorijaze možemo uzeti u obzir nekoliko parametara: zahvaćenost površine kože lezijama ali i neizbježnu procijenjenu kvalitete života. (Kurilić, Brajac, Prpić-Massari, Kaštelan, 2011.)

Koja ulja pomažu kod psorijaze?

Perutanje kože, svrbež i stalni upalni procesi izuzetno su neugodni za ljude koji boluju od ove bolesti.

Ulja koja mogu pomoći umanjiti neugodne simptome djeluju na upale, potiču zacjeljivanje rana i regeneraciju kože.

U ovom kontekstu ističemo hladno prešano ulje jojobe koje je zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan sastojak za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira njen pH te ju regenerira pa pruža znatno olakšanje osobama oboljelim od psorijaze.

Macerat gospine trave pokazuje izuzetno djelovanje na kožu oboljelu od psorijaze

Uz jojobu, učinkovitost u tretiranju psorijaze pokazao je i macerat kantariona.

Istraživanje na Sveučilištu u Teheranu ispitalo je učinak primjene macerata kantariona kod pacijenata oboljelih od psorijaze. Nakon perioda od 4 tjedna na mjestima gdje je primjenjivano ulje Indeks intezitet zahvaćenosti psorijazom bio je znatno smanjen. Smanjenje je bilo vidljivo kod crvenila i zadebljanja, a najviše kod ljuštenja. Niti kod jednog sudionika nisu zabilježenje nuspojave ili alergijske reakcije. (Najafizadeh i drugi, 2012).

Poželjna eterična ulja koja pospješuju protuupalne procese, regeneraciju i saniranje oboljele kože su lavanda, čajevac, elemi i cedar.

Spremna kombinacija ovih učinkovitih ulja nalazi se u 100% prirodnoj Mješavini protiv psorijaze. Kao gotov proizvod ova mješavina je spremna za upotrebu te u sebi sadrži sva dragocjena ulja koja su pomogla već stotinama ljudi koji su gotovo izgubili nadu da se njihovo stanje može poboljšati.

Budući da se kod svih navedenih koženih oboljenja radi o poremećajima imunološkog sustava i alergijskim reakcijma potrebno je na nastalo stanje djelovati i iznutra. Ulje egipatskog crnog kima pokazalo je izuzetne rezultate kod ljudi s kroničnim kožnim oboljenjima. Oralnim uzimanjem ovog dodatka prehrani djeluje se na uravnoteženje cjelokupne imunološke reakcije organizma. Ulje crnog kima ima također i izraženo protuupalno djelovanje pa je izuzetno korisno za stanja poput dermatitisa, psorijaze i rosacee.

Ukoliko imate speficična pitanja na koja niste našli odgovor u ovom tekstu, slobodno nam se obratite za besplatno savjetovanje: shop@deaflores.hr

Hvala vam što ćete ovaj članak podijeliti s Vašim prijateljima!

Napomena:

Informacije navedene u ovom članku su isključivo edukacijske prirode. Proizvodi i pružene informacije nisu namijenjeni dijagnozi, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti, niti su zamjena za medicinsku pomoć i liječnički savjet. U svrhu postavljanja dijagnoze i prije upotrebe ovih proizvoda savjetujte se s vašim liječnikom.

Dea Flores ne preuzima odgovornost za bilo kakve ozljede, gubitke ili štetu koja je nastala kao rezultat informacija koje se mogu pronaći u ovom članku.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin