Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

5 najboljih receptura za zdravu djecu i sretne mame

Aromaterapija je predivan, prirodan način očuvanja zdravlja i njege djece. Majke sve svjesnije biraju aromaterapijske pripravke u želji da svojoj djeci poklone najbolje što priroda ima za pružiti.

Liječnici i znanstvenici ističu da je aromaterapija prirodna i nježna metoda očuvanja zdravlja kojom eterična ulja aktiviraju vlastitu obrambenu snagu organizma. Dakle, aromaterapija ne nudi “instant” rješenja, već djeluje na cjelokupni organizam i potiče njegovu vlastitu snagu iscjeljenja.

Tijekom našeg dugogodišnjeg iskustva često smo svjedoci da djeca izvrsno reagiraju na eterična ulja. Pristupaju im s radoznalošću i oduševljenjem te ih trenutno prihvaćaju kao svesrdnu podršku.

Priroda je maestralno odigrala svoju ulogu i eteričnim uljima, između ostalog, dala njihovo najprepoznatljivije obilježje – miris. Miris je izravan način upoznavanje djece s eteričnim uljima. On ih privlači, opušta, potiče harmoniju te otvara vrata jednostavnoj primjeni.

Djeca rado traže lavandu za ogrebotine, mirtu za začepljene nosiće, malo pačulija kada ih ugrize komarac, a najfascinantnije je kada dijete od tri-četiri godine pomiriše eterično ulje, širom otvori oči i kaže: “Ovaj je baš jak, a što on može raditi?!”

Podijeliti ćemo s vama provjerene recepture za tretiranje najučestalijih tegoba djece predškolske i školske dobi. Moći ćete pročitati koja ulja su prikladna za određene tegobe te na koji način ih primijeniti

Djelovanje & načini primjene eteričnih ulja

Aromaterapija je komplementarna holistička metoda liječenja te pristupa svakom čovjeku kao cjelini, a ne samo oboljelom dijelu osobe. Dakle čovjek je individua sa svim svojim osobnostima i potrebama, jedna od primarnih potreba jest zdravlje. Da bi čovjek bio i ostao zdrav mora aktivno i odgovorno sudjelovati u procesu pronalaženja i održavanja zdravlja.

Pošto je zdravlje teško definirati prenijet ćemo definiciju Svjetske zdravstvene organizacije koja prilično holistički pristupa istom.

Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i

socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

(Ustav Svjetske zdravstvene organizacije,1946)

Naš primarni cilj jest pomoći, educirati, savjetovati te donijeti zdrave, prirodne načine u očuvanju zdravlja i blagostanja čovjeka. Stoga se svesrdno trudimo pronaći najkvalitetnije i najpotentnije biljne pripravke, dodatke prehrani, kako bi olakšali, pomogli i osvjestili važnost bogatstva koje zdravlje predstavlja svakom pojedincu.

Naše djelovanje kroz aromaterapiju donijelo je puno lijepih i dobrih rezultata. Eterično ulje je sama duša biljke koju unosimo u svoj organizam bilo udisanjem bilo dermalnom aplikacijom, dozvoljavajući mu da nam pomogne.

Jedan od načina njihova uspjeha očituje se u činjenici da se eterična ulja sastoje od malenih, lipofilnih i hlapivih molekula. Ova svojstva im općenito daju veću mobilnost u tijelu, pogotovo koži i masnom tkivu. Osim toga eterična ulja su aromatični spojevi što im daje mogućnost da utječu na ponašanje i psihu. Imaju različite modalitete djelovanja u odnosu na većinu konvencionalnih lijekova, stoga bi i njihova primjena trebala biti takva da najbolje iskorištava njihova specifična fizička i kemijska svojstva. (Schnaubelt, 1999.)

Dermalna aplikacija i inhalacija su vrlo učinkoviti i prikladni načini primjene eteričnih ulja kod djece i odraslih.

Dermalna aplikacija

Djeca uživaju u dodiru i bliskosti koju im omogućava aplikacija uljnih kompozicija

Dermalna aplikacija je najučestaliji način primjene eteričnih ulja. Podrazumijeva umasiravanje – nanošenje, na površinu kože, kompozicije odabranog biljnog ulja i određenih eteričnih ulja.

Za primjenu kod djece, a i svih ostalih dobnih skupina, uvijek preporučujemo hladno prešana ulja iz organskog uzgoja. Na taj se način, mogućnosti iritacije nježne dječje kože svode na minimum, a dobrobiti podižu na maksimum.

Najprikladnija ulja za djecu su ulje badema i ulje jojobe.

Hladno prešano ulje badema je izuzetno nježno ulje, obiluje vitaminima i mineralnima koji štite i njeguju kožu. Zbog svoje nježnosti prikladno je za upotrebu kod svih tipova kože kao i za njegu osjetljive kože beba.

Hladno prešano ulje jojobe je također prikladno za primjenu kod djece budući da je izuzetno nježno i hranjivo. Dubinski prodire u kožu te ima protuupalni učinak.

Osim što je idealan način apsorpcije aktivnih sastavnica eteričnih ulja, dermalna aplikacija omogućava interakciju majke i djeteta. Pogotovo u trenucima bolesti kada je bliskost i nježnost izuzetno bitna.

No, nije potrebno čekati bolest kako bi se uživalo u blagodatima eteričnih ulja. Bebe i starija djeca, uživaju u pažnji, brizi, ljubavi koju dobivaju od majke na ovaj tako jednostavan, a sveobuhvatan način.

Inhalacija (parna, suha, difuzija u prostor)

Parna inhalacija

Inhalacija je metoda kojom se eterična ulja uz pomoć pare, udahom, unose u naš dišni sustav, dio se resorbira u nosnoj šupljini, a drugi dio odlazi u pluća. Ovu metodu je vrlo jednostavno izvesti: zagrijte (ukoliko nemate inhalator) lončić s vodom, kada voda proključa maknite je sa izvora topline i pričekajte par minuta da tempratura padne na nekih cca 40 stupnjeva C (jer vas vruća para može ispeći). Kada postignete traženu temperaturu ukapajte 3 kapi željenog eteričnog ulja, uzmite čisti ručnik i prekrijte glavu koju ste postavili iznad lončića sa vodom i eteričnim uljem. Udišite blagodatne pare par minuta, ovu procedure možete ponavjati tri puta dnevno. Nadasve je korisna kod infekcija dišnih puteva, upala sinusa, nadražajnog suhog kašlja, bronhitisa…

Upozorenje: Parna inhalacija je kontraindicirana kod astme i kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti.

Suha inhalacija

Najjednostavniji i najbrži način inhalacije je suha inhalacija. Moguće ju je primjenjivati izvan doma, na putu, poslu, budući da nije potrebna nikakva posebna oprema i priprema.

Jednostavno se na papirnatu maramicu nakapaju 3-4 kapi željenog eteričnog ulja. Maramicu prinesete nosu te duboko udahnite, zadržite dah par sekundi i izdahnite, na nos, ponovite proceduru udah-izdah, sedam do osam uputa. Ova vrsta inhalacije je prikladna za manju djecu s kojom je teško provesti parnu inhalaciju.

Difuzija ulja u prostoru

Difuzijom eteričnih ulja u prostor snažno se utječe na kvalitetu zraka prostora u kojem se boravi. Određena eterična ulja mogu drastično smanjiti količinu mikroorganizama u zraku što je važno za mjesta u kojem borave oboljele osobe te prevenirati širenje oboljenja i zaraza.

Istraživanja su potvrdila da hlapive komponente eteričnog ulja eukaliptusa (eucalyptus globulus) imaju inhibiciju rasta od 70% na respiratorne patogene bakterije, što ga čini neizostavnim uljem za dezinfekciju prostora, pogotovo u razdobljima prehlada i gripa. (Vodopija i dr., 2001)

Top 5 receptura koje mame i djeca obožavaju

1. Prehlade

Prehlade su nažalost dio odrastanja i stjecanja imuniteta. Pogotovo kada djeca krenu u jaslice ili vrtić, ponekad se čini da su više kod kuće nego u vrtiću. Temperatura, kašalj, začepljeni nosići sve su to neugodni simptomi koji prate prehlade.

Eterična ulja vam mogu pomoći u preventivnom i kurativnom pogledu.

Mnoge zadovoljne mame javljaju nam da, nakon što su se uvjerile u učinkovitost naših receptura, već pri prvoj pojavi šmrcanja ili kašlja djeci počinju nanositi uljne serume. U većini slučajeva, kako svjedoče, do daljnjeg razvoja bolesti niti ne dolazi.

Ovo nas vraća na početak naše priče o prirodi djelovanja eteričnih ulja, ona potiču organizam da se lakše obrani od mikroorganizama. S tog aspekta gledano eterična ulja su vrlo poticajna za razvoj zdravog i uravnoteženog imunološkog sustava djece.

Svi uljni serumi za prehladu namijenjeni su dermalnoj aplikaciji što znači da se djetetu nanose na prsni koš i leđa, ujutro i navečer. Osim djelovanja na staničnoj razini ova vrsta aplikacije omogućava i inhalaciju hlapivih molekula eteričnih ulja što doprinosi poboljšanju prohodnosti nosne šupljine, ublažavanju napetosti u sinusima te opuštanju.

Uljni serum protiv prehlade

Hladno prešano ulje Badema 97 ml

Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) 15 kapi

Eterično ulje mirte (Myrtus communis) 20 kapi

Eterično ulje kajeputa (Melaleuca cajuputi) 20 kapi

Iskustvo jedne mame

Otkako koristimo prirodnu mješavinu protiv prehlada moja djeca (4,5 i 2 godine) su se preporodila. Nema kašlja, nosići ne cure, ne štopaju se… uglavnom ovo stvarno djeluje. Sve kolegice, prijateljice, kolege kupuju ovo i svoj djeci pomaže. Pa neka dobar glas daleko putuje jer nema ništa ljepše od zdrave dječice sa suhim nosićima!! Za djecu svih uzrasta i za odrasle.. jer je to čista priroda!

Mama iz Samobora

2. Brohnitis

Bronhitis je upalno stanje dušnika i bronhija, uobičajeno uzrokovano virusnim infekcijama poput gripe ili prehlade. Bronhitis je često posljedično vezan uz komplikacije prehlada i viroza.

Bronhitis dovodi do otežanog disanja zbog nakupljanja gustog sekreta u bronhima i dišnim putevima. Ovo je posebno zahtjevno kod male djece koja ne znaju samostalno iskašljati sekret, stoga je neobično važno promptno reagirati i pomoći aplikacijom uljnog seruma.

Eterična ulja učinkovito djeluju kod upalnih stanja bronha usporavajući progresiju upale, djelujući mukolitički i umirujuće na kašalj.

Eterično ulje bora je snažan mukolitik

Uljni serum kod bronhitisa

Hladno prešano ulje Badema (Prunus dulcis) 97 ml

Eterično ulje eukaliptusa (Eucalyptus globulus) 10 kapi

Eterično ulje mirte (Myrtus communis, kemotip: 1.8 cineol) 10 kapi

Eterično ulje bora (Pinus sylvestris) 10 kapi

Eterično ulja čajevca (Melaleuca alternifolia) 10 kapi

Eterično ulje kajeputa (Melaleuca cajuputi) 10 kapi

3. Pelenski osip

Pelenski osip je česta pojava kod malih beba. Uzroci mogu biti razni poput iritacije kože zbog vlage, urina, osjetljivosti na pelene, alergije na hranu, posljedica probavnih viroza i promjene u stolici. Koža pelenskog područja je iziritirana pa mogu nastati osipi, a ponekad i prave rane, koje peku i stvaraju mnogo neugodnosti bebama i mamama.

Aromaterapijski serumi umiruju oboljelu kožu, djeluju antiseptički te protuupalno, potiču zacjeljivanje i regeneraciju kože.

Ulje za njegu kod pelenskog osipa

Macerat Kantariona 97 ml

Eterično ulje čajevca (Melaleuca Alternifolia) 20 kapi

Eterično ulje lavande (Lavandula Angustifolia) 30 kapi

4. Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kožno oboljenje koje se najčešće javlja u prvim mjesecima života beba. Karakteriziraju ga suha, crvena koža koja jako svrbi. Iritacijski svrbež je jasan simptom atopijskog dermatitisa, a češanje, pogoršava upalni proces kože.

Izuzetno je bitno pronaći adekvatan tretman, koji je siguran i učinkovit, te ga sustavno primjenjivati. Mnoge mame koje pitaju naš savjet već su iscrpljene i obeshrabrene, sumnjaju da rješenje uopće postoji.

Srećom eterična i biljna ulja usmjerena na regeneraciju kože, smanjenje svrbeža, protuupalno i antibakterijsko djelovanje izuzetno učinkovito djeluju na probleme povezane s dermatitisom.

Uljni serum za atopijski dermatitis

Hladno prešano ulje Jojobe (Buxus chinensis) 47 ml

Hladno prešano ulje Noćurka (Oenothera biennis) 50 ml

Eterično ulje Elemi (Canarium Luzonicum) 15 kapi

Eterično ulje Lavande (Lavandula angustifolia)15 kapi

Eterično ulje Čajevca (Melaleuca alternifolia) 15 kapi

Eterično ulje Cedar (Cedrus deodora) 15 kapi

Iskustvo jedne mame

Veliko hvala! Vaša savjetnica nam je pripremila poseban pripravak za potrebe atopijskog dermatitisa četverogodišnjaka. Napokon sam našla nešto što mu pomaže, a nisu kortikosteroidi.

Mama iz Zagreba

5. Imunitet

Alergije također spadaju u bolesti imunološkog sustava

Djeca na svijet dolaze s neiskusnim i nezrelim imunološkim sustavom.

Uravnotežen imunološki sustav je ključan za zdravlje svake osobe.

Pod pojmom imunosti podrazumijevaju se mnogobrojni fiziološki mehanizmi kojima tijelo reagira na svaku nepoznatu, potencijalno toksičnu supstancu, pa i onu koju stvara samo tijelo.

Sam imunološki sustav je vrlo kompleksan i gotovo svi organi u tijelu sudjeluju u njegovom radu. Rastom i razvojem djeteta, raste i osnažuje se njegov imunološki sustav. On je temelj zdravlja cijelog organizma.

Alergije spadaju u bolesti imunološkog sustava, kod kojih on preburno reagira. Nastaje zbog nerazlikovanja opasnog od neopasnog te se pokreće snažna imunološka reakcija na potpuno bezopasnu tvar npr. pelud biljaka.

Potpora imunitetu potpuno prirodnim putem: uljem sjemenki egipatskog crnog kima. Za terapijsku primjenu ovog dodatka prehrani izuzetno je bitna kvaliteta ulja, imperativ je hladno prešanje i organski uzgoj.

Brojna istraživanja potvrđuju blagotvorni učinak ulja Crnog kima na uspostavljanje pravilnog rada imuniteta. Posebnost Crnog kima je njegovo imunomodulatorno djelovanje, što znači da pojačava ili smanjuje imunološku reakciju ovisno o stanju i potrebi organizma.

Ulje crnog kima je izuzetno učinkovito kod tretiranja alergija, gdje istraživanja potvrđuju da su se simptomi alergija kod 70% pacijenata u potpunosti povukli (Schleicher, 1996.).

Ulje crnog kima ima i dokazano potuupalno djelovanje pa se preporuča kao komplementarna kura kod atopijskog dermatitisa, seboroičnog dermatitis, psorijaze te ostalih upalnih stanja kože.

Primjena ulja Crnog kima, dodatka prehani

Djeca od 3 do 5 godina: tri puta na dan nakon obroka, po 8 kapi, minimalno 3 mjeseca kontinuirano.

Djeca od 5 do 10 godina: tri puta na dan nakon obroka po 10 kapi, minimalno 3 mjeseca kontinuirano.

Djeca od 10 do 15 godina: tri puta na dan nakon obroka po 15 kapi, minimalno 3 mjeseca kontinuirano

 

Savršene i učinkovite prirodne recepture podijelite s vašim prijateljima. Svakako nam javite kako vam je pomogla aromaterapija!!! :)

 

Informacije navedene u ovom članku su isključivo edukacijske prirode. Proizvodi i pružene informacije nisu namijenjeni dijagnozi, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti, niti su zamjena za medicinsku pomoć i liječnički savjet. U svrhu postavljanja dijagnoze i prije upotrebe ovih proizvoda savjetujte se s vašim liječnikom.

Dea Flores ne preuzima odgovornost za bilo kakve ozljede, gubitke ili štetu koja je nastala kao rezultat informacija koje se mogu pronaći u ovom članku.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin